Responsible Statecraft: Топ демократите подписаха най-голямата продажба на оръжия на Израел досега

Кардин и Мийкс се тревожеха за хуманитарните жертви. Вече не.

Топ демократите подписаха най-голямата продажба на оръжия на Израел досега. Responsible Statecraft тази сутрин съобщи, че висшите демократи в комисиите по въоръжените сили - конгресмен Грегъри Мийкс (Ню Йорк) и сенатор Бен Кардин (Мериленд) - най-накрая са дали одобрението си за най-голямата продажба на оръжия на Израел от 7 октомври насам.

Всъщност, след като го задържаха месеци, те дадоха одобрението си „преди седмици“. Сега Конгресът ще бъде официално уведомен.

Пакетът включва 50 F-15, които няма да пристигнат в Израел с години, заедно с ракети земя-въздух и съвместни комплекти боеприпаси за директна атака, които модернизират неуправляеми бомби с прецизно насочване, според вестника. Пакетът е на стойност 18 милиарда долара.

Двамата демократи се съпротивляваха да дадат одобрението си (високопоставените републиканци дадоха одобрението си преди месеци) отчасти поради продължаващото блокиране на помощта в ивицата. Мийкс, според Post, казал пред CNN през април, че „Не искам заради оръжия, които Израел трябва да използва, да има повече смъртни случаи... Искам да съм сигурен, че хуманитарната помощ влиза. Не искам хора да умират от глад и искам Хамас да освободи заложниците. И аз искам решение с две държави.“

Това, което промени решението му, е мистерия, тъй като:

1. В Газа идва по-малко помощ от всякога.

2. Оръжията на САЩ бяха използвани в няколко събития с масови жертви на земята през последните седмици, когато Израел нахлу в Рафа и бомбардира центъра и южна Газа, заличавайки домове, убежища и насочвайки се към бежански лагери през последния месец.

Но ние знаем, че има огромен натиск върху законодателите, които искат администрацията на Байдън да използва своите лостове – включително 4 милиарда долара годишно във военна помощ за плащане на такива оръжия – за да спре касапницата на цивилни.

Републиканците казаха, че администрацията не дава на израелците повече ракети и амуниции достатъчно бързо, наричайки го "осъдително" предателство. Усилията да се постави условие за допълнителна помощ до голяма степен останаха встрани.

Администрацията е "поставила на пауза" трансфера на 1800 2000-фунтови бомби и 1700 500-фунтови бомби поради скорошни събития, но вече смятат, че трябва да  "отменят паузата". Камарата вече прие законопроект, наказващ администрацията за задържане на оръжията.

Според Post, Мийкс е казал на вестника, че е бил в „тясна връзка“ с Белия дом и „многократно е призовавал администрацията да продължи да настоява Израел да направи значителни и конкретни подобрения на всички фронтове, когато става дума за хуманитарни усилия и ограничаване на цивилни жертви.” Офисът на Кардин от своя страна каза, че пакетът е преминал през „редовните процеси на преглед“.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"