Reuters: Една мини Русия се появява в Сърбия, докато хиляди бягат от войната

В една знойна лятна сутрин в столицата на Сърбия Белград Вадим Морус, професионален състезател по кънки на лед от Русия, се плъзга по открита пързалка. Морус е на 1600 км от родната си Москва, но започва да се чувства като у дома си=

Той избяга от Русия с годеницата си през 2022 г., част от вълна от десетки хиляди руснаци, които дойдоха в Сърбия след нахлуването на Русия в Украйна. Пътят е дълъг, но мнозина избраха Белград заради древните му културни и религиозни връзки с Москва.

„В Сърбия има малко професионалисти по кънки на лед, които могат да тренират други, така че имам много сръбски студенти“, казва 24-годишният Морус пред Reuters.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. руснаците, бягащи от конфликт, наборна служба или политиката на президента Владимир Путин, са създали жизнена общност в Сърбия, според интервюта с две дузини имигранти и местни служители.

Въпреки че действителният брой на руснаците в Сърбия е по-малък от тези, които са избягали в страни като Германия, тяхното присъствие се усеща остро в Белград, град с по-малко от два милиона души.

Появиха се руски клубове, детски градини и медицински практики. Руснаците купуват храна от руски магазини. Руски групи, певци и комедианти свирят в руски клубове, а руски художници показват работата си в галерии, притежавани от Русия.

Между февруари 2022 г. и средата на 2023 г. повече от 30 000 руснаци са се регистрирали за временно пребиваване в Сърбия, показват последните данни на вътрешното министерство. Длъжностни лица не предоставиха данни за сравнителния период преди това, но кадват, че числата представляват рязко увеличение.

По време на този наплив руснаците са създали 11 081 бизнеса в различни сектори, от интернет базирани услуги до хотелиерство и спортни училища, според бизнес регистъра на Сърбия.

Виктор, ветеринарен лекар от Санкт Петербург, избяга от руската мобилизация през есента на 2022 г. Без необходимите квалификации за практика в Сърбия, той работи като майстор в Белград, обслужвайки изключително руснаци.

„Ремонтирам ВиК, електроинсталации, прозорци и дори правя мебели. Всъщност нямам нужда от сръбски клиенти“, казва Виктор, който пожела анонимност от страх за безопасността на семейството му в Русия.

Отношенията между Сърбия и Русия датират от векове и остават сърдечни днес, въпреки че Сърбия също се опитва да се присъедини към Европейския съюз, който осъжда инвазията на Русия в Украйна.

След Първата световна война хиляди така наречени бели руснаци бягат от комунистите по време на гражданската война в новосъздаденото Кралство на сърби, хървати и словенци.

Все пак мнозина се борят да се интегрират и вместо това предпочитат да се вкопчат в една мини Русия в Сърбия. По ирония на съдбата много сърби подкрепят Путин и не споделят възгледите на избягалите.

„Призивът на руската култура е твърде силен за руските емигранти от първото поколение дори да искат да се впишат в обществото, в което са се озовали, независимо дали е сръбско или западно“, казва базираният в Белград политолог Александър Джокич.

Спортистът Морус се поколебава преди да обясни причините да напусне Русия, но тук се намесва годеницата му Александра Машканова.

"Напуснахме по идеологически причини. Няколко дни след 24 февруари се опитвахме да разберем какво се случва и тогава решихме да напуснем", казва тя.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Александър Васович, Reuters

Този уебсайт използва "бисквитки"