Reuters: Иран изпратил ракети на Русия, но не й дал с какво да ги пуска

Иран е доставил ракети на Русия, но не пускови установки, съобщават източници, запознати с въпроса. 

Източниците - европейски дипломат, служител на европейското разузнаване и служител на САЩ, твърдят пред Reuters, че не е ясно защо Иран не е предоставил ракети-носители с ракетите Fath-360, повдигайки въпроси кога и дали оръжията ще бъдат готови.

Американският служител, който говори при условие за анонимност, казва, че Иран не е доставил пусковите установки към момента на съобщението на САЩ, че страната е предоставила оръжия на Русия. Представителят на европейското разузнаване допълва, без да уточнява, че не очакват Иран да предостави ракети-носители.

Двама експерти обясняват пред Reuters, че може да има няколко причини ракетите-носители да не бъдат изпратени. Едната е, че Русия може да планира да модифицира камиони, за да превозват ракетите, както направи Иран. Друга е, че като отказва ракетите-носители, Иран дава място за нови преговори със западните сили за облекчаване на напрежението.

Техеран отрича да е предоставил на Москва ракетите или хилядите дронове, които Киев и западни официални лица твърдят, че Русия използва срещу военни цели и за унищожаване на гражданска инфраструктура, включително електрическата мрежа на Украйна.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на 10 септември, че Иран е доставил Fath-360 на Русия и „вероятно ще ги използва в рамките на седмици в Украйна“.

Ракетата би представлявала допълнително предизвикателство за Украйна, която непрекъснато адаптира противовъздушната си отбрана към иновациите на руските сили. Иранската полуофициална информационна агенция Fars казва, че ракетата се движи със скорост четири пъти по-висока от скоростта на звука, когато се приближава към цели.

Блинкен каза, че ракетите заплашват европейската сигурност и ще бъдат изстреляни срещу цели с малък обсег, което ще позволи на Русия да запази повече от обширния си арсенал за цели отвъд фронтовите линии. Fath-360 има обхват до 121 км.

Съединените щати, Германия, Великобритания и Франция наложиха нови санкции на Иран, а ЕС заяви, че блокът обмисля нови мерки, насочени към авиационния сектор на Иран. По това време Кремъл отказа да потвърди получаването на ракетите, но призна, че сътрудничеството му с Иран включва „най-чувствителните области“.

Блинкен не каза колко Fath-360 Иран е доставил на Русия или кога са били изпратени. Reuters установи чрез данни за корабоплаването, че руски товарен кораб, санкциониран от Вашингтон, Port Olya-3, е извършвал пътувания между иранското пристанище на Каспийско море Амирабад и руското пристанище Olya няколко пъти между май и 12 септември.

Фабиан Хинц, експерт по иранските ракети от Международния институт за стратегически изследвания, казва, че не може да потвърди, че Техеран е задържал ракетите-носители.

Балистичните ракети изискват специално проектирани пускови установки, за да бъдат изстреляни.

Според Хинц една от причините Иран да не изпрати ракети-носители може да е, че цивилните камиони, които Иран модифицира, за да изстрелват тези и други ракети, не са достатъчно здрави, за да работят в неравен терен по време на суровата зима в Украйна. Иран модифицира камиони, произведени от Mercedes и други компании, и ги превръща в лесно маскирани ракетни установки, каза той. Това предполага, продължава той, че Русия може да модифицира собствените си военни превозни средства.

„Комерсиалният камион на Mercedes просто не е толкова годен за офроуд“, долавя той

Дейвид Олбрайт, бивш ядрен инспектор на ООН, който ръководи Института за наука и международна сигурност, също не може да каже дали Иран е доставил ракетите-носители. Но той отбелязва, че новият президент на Иран Масуд Пезешкиан и други ирански официални лица ще се срещнат с европейски служители в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица в Ню Йорк, за да тестват потенциала за дипломация по ядрената програма на Техеран, регионалното напрежение и други спорове.

„Възможно е те (Иран) да задържат пусковите установки, за да осигурят малко пространство за тези разговори“, на мнение е той. „Човек може да си представи, че ако има ирански ракети, които валят (над Украйна), ще има осъждане в Общото събрание.“

Но той е скептичен към какъвто и да е напредък, като казва, че се съмнява, че Иран ще направи необходимите компромиси

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"