Reuters: Малката българска партия ИТН получава мандат за съставяне на следващото правителство

Президентът на България Румен Радев даде мандат за съставяне на правителство в понеделник на малка партия, която зае шесто място на парламентарните избори миналия месец, последният опит за изграждане на стабилна коалиция след неубедителни избори миналия месец, пише Reuters.

Партията "Има такъв народ" (ИТН) изглежда малко вероятно да успее там, където две по-големи партии - дясноцентристката ГЕРБ и реформаторската "Продължаваме промяната" (ПП) - се провалиха. Неуспехът на "антиелитната" ИТН да състави правителство би изправил България на път за седмите си парламентарни избори от 2021 година.

България, най-бедният член на Европейския съюз и една от най-корумпираните държави, е измъчвана от правителства на "въртящите се врати", откакто протестите срещу корупцията през 2020 г. помогнаха за свалянето на коалиция, водена от ГЕРБ.

ИТН, която спечели само 16 места в 240-местното събрание на изборите на 9 юни, няма да има ограничение във времето за опити да посредничи за ново правителство.

"Изключително сме наясно в каква сериозна криза се намира страната и каква отговорност носи този трети мандат", каза лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов след връчването на мандата.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"