Тайната зад "Пътят на таланта" в родния футбол

Родният футбол се сдоби с книга, каквато досега липсваше в съвременната история на най-популярната игра. Спортът преди всичко е наука, знания и много опит, а това важи с пълна сила, когато става въпрос за подрастващи. "Пътят на таланта" разглежда философията и принципите на развитието на детско-юношеския футбол, както и методиката на тренировъчния процес, разделен по възрастови групи и обучителни етапи. Книгата, плод на упоритата и сериозна работа на методическото звено на БФС през последните месеци, е универсален наръчник за треньори, методисти, директори, собственици на детско-юношески школи и клубове, за учители и дори за ентусиасти, които искат да развиват футбола дори на най-ниските нива. Не на последно място и за родителите на родните таланти.

Издател на четивото е БФС, но не и без сериозната редакторска работа на Catch a Story. Автор на книгата е Лъчезар Димов, главен методист на юношеските национални отбори на България.  Младият кадър на БФС има сериозен опит зад гърба си. Той е завършил германският спортен университет в Кьолн, работил е в школата на "Кьолн", а от близо 2 години е в БФС, където е част от сериодните промени по веригата до мъжкия футбол.

"Книгата е насочена към всички треньори - обяснява Димов. - Изключително важно бе за нас, така да я създадем, че както да можеш да използваш написаното едно към едно, така и да го адаптираш към нивото, в което се намираш. А също и към знанията, които притежаваш. Навсякъде в книгата има отбелязани източници за по-подробна информация, тъй като са използвани 136 книги, както и различни източници и изследвания."

Книгата проследява в детайли различните етапи на обучение, целите и насоките в тях. Показва ролята на футболния треньор, но и на родителите, в изграждането и развитието на футболните таланти.

„Поздравявам Българския футболен съюз за изработването на тази обща методика за работа с подрастващите. Ние поддържахме интензивна и плодотворна комуникация през всичките тези месеци. Разговорът винаги бе открит и честен. Преминахме и през трудни моменти, но в лицето на футболната федерация на България винаги имахме партньор, който бе готов да преодолява трудностите и да намира решенията“, заяви от своя страна Калъм Ървинг, мениджър на "Елитен футбол" към ФИФА.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"