С мухъл, влага и падаща мазилка столично училище ще посрещне учениците си

Мухъл, влага, неприятна миризма, падащи мазилки - такава е атмосферата в 42 ОУ "Хаджи Димитър". За проблема сигнализират родители, които са дълбоко притеснени за здравето на децата си. Остават броени дни до първия учебен ден, а майки и бащи имат опасения, че учениците ще стартират новата учебната година в същите лоши условия, които са перманентно такива от години.

"Много родители се притесняват и мълчат от страх, защото децата им няма къде да отидат да учат, или от съображения върху децата да не се упражни натиск и напрежение. Аз не се притеснявам, заставам с името си и открито заявявам, че в училището проблем има. Вътре мирише на урина и тоалетна, всеки може да заповяда и да се убеди, че твърденията ми са истина", заяви пред "Труд news" Кристиян Самуилов, чието дете учи там. 

Бащата сподели, че детето му често е боледувало, именно заради мухъл и влага в класната стая. 

"Не искам да си представям как учат децата с хронични заболявания. Това е ужасно", каза Самуилов пред изданието ни. 

По думите на други родители, кабинетът на директорката Фиданка Лазарова е спретнат и нов. В него нямало следа от влага и мухъл, а мебелите били чисто нови. Дискусията се пренесе да ври и кипи и в социалните мрежи, видя "Труд news".

В групата на кв. "Хаджи Димитър" във фейсбук десетки родители се включиха с преки впечатления за обстановката в школото, както и със снимков материал на базата отвътре.

Те са твърдо решени да пуснат жалби до районния кмет на Подуене, както и на образователното министерство. 

"Сградата не се стопанисва, всичко тъне в мизерия. Немарливост, която е от години. Ще изискам да видя в какъв размер е бюджетът на училището, трябва да се види къде отиват тези пари и дали се изразходват целево, защото се съмняваме в това", изтъкна Самуилов. 

"В това училища съм учила. Когато директор беше г-жа Дочева, училището процъфтяваше. Страхотен директор. Сега е пълна трагедия. Какво беше, а какво стана", отбеляза на свой ред Маргарита Владимирова. 

"Така е - идваме да гласуваме и виждаме. Всичко зависи от директора. Вместо да се оплаква, че не достигат пари, тя трябва със зъби и нокти да се бори за спечелени проекти. Зад всяко успешно училище стои кадърен директор. Зад всяко занемарено и затънало школо стои некадърен директор", изтъква Мадлен Виденова. 

"Докато бяхме в това училището само пари се искаха за всичко, защото няма... Ремонтирахме и боядисвахме, смяна на паркет, смяна на щори, всичко, което се сетите.  Парите отиваха другаде. Например кабинетът на г-жа директорката Лазарова е много добре - в него няма мухъл, със сменена дограма, чисто новичък с нови бюра", потвърждава Ваня Ангелова, чиито деца вече не са ученици на 42-ро. 

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"