Съдът оправда майката на ученик, отказал да учи Истанбулската конвенция в столична престижна гимназия

Софийски районен съд оправда Ани Кирилова, майка на ученик от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.

Срещу нея бе заведено наказателно дело за клевета и подронване на престижа от учителя по география от НПМГ Даниел Христов. С делото срещу майката се заели двама адвокати на преподавателя. Искът му бил тя да бъде осъдена, задето в жалби до образователните институции е употребила неприлични квалификации по негов адрес и е изложила предположение, че вероятно учителят е с нетрадиционна сексуална ориентация.

"Жената е писала детски жалби и подробно е описала казуса на сина си. Росен Александров е отличен ученик, момче, което непрекъснато ходи по математически състезания. Миналата година в един час по география обаче всичко се променя. Росен отказва да изкаже мнението за Истанбулската конвенция и да пише по темата. Това вбесява неговия преподавател по география Даниел Христов. Следват 10 последователни двойки. Само и единствено по този предмет. Росен ходи на поправителни изпити, но там колегите на Христов не му пишат дори тройка, за да премине в 10-ти клас. Така се стига до ситуацията той да трябва да повтори отново 9 клас", заяви специално за "Труд news" Александър Урумов, близък на  семейството приятел и отявлен противник на Истанбулската конвенция, чиито документ бе забранен у нас от Конституционния съд.

На днешното заседание стана ясно, че съдът признава Ани Кирилова за невиновна и осъжда другата страна да заплати разноските по делото. 

"Вместо майката да съди учителя за натиск и психически тормоз, учителят съди майката, задето детето ѝ е отказало да говори по теми, свързани със сексуална принадлежност, пол и др.", добави пред "Труд news" Урумов. 

Ученикът и тази есен е 9-ти клас, вместо 10-ти. Според експерти единствено МОН може да реши друго, но на този етап от образователното ведомство не са се свързали с родителите на тийнейджъра. 

"Момчето ходи редовно по състезания и олимпиади, а лятото е бил и на лагер в школата на великия български учител Теодосий Теодосиев по приложна математика и физика. Това, че не одобрява ЛГТБИ пропагандата стана причина върху него да се упражни безпрецедентен учителски натиск, тормоз, а и накрая да повтаря", не крие възмущението си Урумов. 

Скандалният случай с ученика от НПМГ и неговия учител по география огласи преди няколко месеца в Ютуб канала си "Неизбежния Караколев" Николай Караколев.

"Не исках това да става публично достояние", лаконично коментира майката на младежа. Днес от съда обаче тя се усмихна и дори си направи селфи с Александър Урумов и сина си Росен. 

Понятието за пола

"Преподавателят в училище сам дефинира понятието пол не като биологичен мъж и жена, а като социален", разказва Росен.

"Дойде с презентация за Истанбулската конвенция и почна да ни говори... И това беше нещото, което най-много ми направи впечатление, даже накара, по желание, разбира се, някои от класа може да направят и те своя презентация, дали са за или против Истанбулската конвенция да бъде приета в България", казва деветокласникът. 

Това го няма нито в учебниците, нито в учебните програми, става ясно от разговора.

"В момента, в който подадох този сигнал, синът ми получи двойка, поредната по география", разказва майката.

"Аз видях достатъчно в часа какво да пиша. Полът е дефиниран погрешно като социален, за мен това е достатъчно да напиша за Истанбулската конвенция, според мен полът е биологичен", споделя Росен.

"Преподавателят в края на часа, след като всичко приключи, ни попита - "Родителите ви помагаха ли да изразите вашата позиция?". 

Майката, Ани Кирилова, подала сигнал до училището. Оттам не отричат, че им е дадена тази тема за Истанбулската конвенция за самостоятелна работа, но учениците нямали нищо против.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"