Съдът върна Александър Морфов в Народния театър

Решение на първа инстанция отмени уволнението му

Васил Василев го отстрани от поста „Главен режисьор“ през февруари 2023 г.

Морфов не е упражнил форма на насилие, нито е увредил имуществото на работодателя

Софийски районен съд (СРС) отмени уволнението на режисьора Александър Морфов от директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев. Според решението той е възстановен обратно на длъжността "Главен режисьор". Освен това Народния театър трябва да плати на разноски по делото и държавни такси в размер на общо 1260 лева – 800 от тях на Морфов.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в рамките на 2 седмици пред Софийски градски съд. 

Скандалите в Народния театър започнаха още през есента на 2022 година. Тогава режисьорът Александър Морфов влезе в пререкания с пиара на театъра Велислава Кръстева и надраска вратата й с надписи „Изчезвай“. Скандалът продължи няколко месеца и по-късно през февруари 2023-та Александър Морфов бе уволнен от длъжността "Главен режисьор"  със заповед на директора на Народния театър за "нарушение на трудовата дисциплина, уронване престижа на театъра и нелоялност към работодателя". По същото Велислава Кръстева обяви, че напуска поста си като пиар на първата ни сцена.

Последваха шествия в подкрепа на Морфов, в които участваха негови колеги и творци.

Съдът е приел, че Морфов е автор на надписите по вратата на кабинета на директора, но счита извършеното от Морфов за „артистично изпълнение, целящо да изрази протеста на същия срещу действията на директора на театъра“. В мотивите на съда се посочва още, че Морфов не е упражнил форма на насилие, нито е увредил имуществото на работодателя. По отношение на думите на Морфов, насочени към директора на театъра, а именно „Аз с нищожества не контактувам“, съдът е счел, че изразът е оценъчно твърдение, което не подлежи на проверка за вярност.

СРС отбелязва, че с поведението си Александър Морфов не е нарушил трудовата дисциплина и не е уронил доброто име на работодателя си, поради което няма причина да бъде уволнен.

Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора Васил Василев, но по-късно двамата влязоха в конфликт. В началото на март 2023г. Морфов постави "И все пак, животът е прекрасен" на друга сцена - "Театро Отсам канала".

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"