Сарафов поиска от МВР справка на всички заплахи, отправени към съдя Цариградска

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изиска от главния секретар на МВР Мирослав Рашков в срок до 22 октомври да му бъде предоставена справка, съдържаща обобщени и систематизирани всички налични в силовото ведомство данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска и нейните близки.

Разпореждането на Борислав Сарафов е по повод изявления на съдия Цариградска, дадени по време на изслушването ѝ вчера, 15 октомври, в Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет. 

Сарафов изисква справката да съдържа данни и от други ведомства, освен от МВР, в т.ч. Министерство на правосъдието във връзка с осигуряваната на основание чл. 391, ал.3, т.3 от ЗСВ охрана на магистрата от ОС-Плевен. 

В случай, че се установи, че данни съдържат класифицирана информация, същата следва да бъде предоставена по реда на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация, посочва в разпореждането си от 16.10.2024 г. Борислав Сарафов.  

Изявлението на Цариградска

"Съдиите сме поставени в безсилна ситуация. Софийската градска прокуратура раздроби разследването за мащабната деятелност за разследване на престъпна група", заяви вчера пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдия Владислава Цариградска. Тя бе изслушана относно развитието на наказателното производство, свързано с отправени срещу нея заплахи, както и конкретни нейни искания. 

"Има всевъзможни бездействия да не се движи разследването. Отказва ми се достъп до елементарна информация. Притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва мрежите за влияние. Бях заплашвана и смятам, че зад Червения пират се крият хора и мрежи, които заплашват редица съдии. Може да подозираме, че тези мрежи опитват да оказват влияние върху съдии", отбеляза Цариградска.

Тя припомни, че е през посредник е получила призив да се "кротне", а след това започнали и директните заплахи. 

"Заради непредприемане на мерки срещу заплахи по отношение на магистрати започва да действа автоцензура", изтъкна Цариградска.

"Имам опасения, че съм контролирана чрез специални разузнавателни средства (СРС), сподели съдийката и призова да бъде направен анализ за какво се използва информацията от големия брой приложени СРС. 

Тя призова да получи отговор от прокуратурата кой е издал разрешения за СРС, какви способи са използвани и с каква цел.

Името на Цариградска нашумя по случая с Мартин Божанов - Нотариуса, който бе застрелян в столицата на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. 

През февруари съдия Владислава Цариградска обяви пред временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, че е получила заплаха срещу семейството ѝ.  Тя отбеляза, че за това е уведомено МВР.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"