Седмица на истината за „Левски“

Задава се седмица на истината за „Левски“. Загубата с 0:2 от „Берое“ насред стадион „Георги Аспарухов“ удари сериозно по амбициите на „сините“ за първото място. Като по часовник всяка година по това време започва сривът на столичния гранд и постепенното отдалечаване от върха.

Поражението сега бе трето дотук през кампанията, но и първо пред собствена публика. Начинът, по който „Левски“ игра след почивката, подсказа, че старши треньорът Станислав Генчев тепърва ще има своите проблеми на „Герена“. Специалистът бе притиснат до стената заради серията отсъстващи футболисти, а тези, получили шанс, разочароваха и вероятно това бе лебедовата им песен. Самият наставник също допусна грешка – смени рано Джавад Ел Джемили и „сините“ тотално загубиха центъра и фантазията в атака. А резервите Асими Фадига и Марин Петков нагледно показаха защо не получиха нито минута за дербито с ЦСКА.

Големият въпрос, който отново изплува, бе какъв е План Б на „Левски“, когато нещата не се получават. Седмица по-рано Генчев даде да се разбере, че има редица варианти, но специалистите не могат да ги видят. А след поражението от „Берое“ изненада с признание, че не е очаквал подобен сценарий срещу старозагорци…

Сега за „Левски“ предстоят две важни изпитания – първото е в Благоевград срещу „Пирин“ за Купата на България. „Орлетата“ се представят солидно и са лидер във Втора лига. Преди година 26-кратните шампиони бяха елиминирани сензационно от „Хебър“ в Пазарджик, така че обеца на ухото има.

От водещите тимове у нас именно „Левски“ изтегли най-трудният жребий. А последният финал на „Пирин“ в турнира бе именно след елиминиране на „сините“, но тогава „зелените“ бяха с елитен статут, а в състава си имаха имена като Николай Бодуров, Борис Галчев и Спас Делев.

„Досегашните сблъсъци за националния трофей са десетки наброй, а сега предстои нов епизод от това старо съперничество – припомниха от „Пирин“ сега. - Арената отново ще бъде "Христо Ботев", трибуните пълни с верни фенове, а сблъсъкът на терена обещава да бъде зловещ...“

Двубоят е в сряда от 17 часа. В неделя предстои и далеч по-сериозно изпитание и визита на „Тича“, където „Черно море“ не е губил от 25 мача във Варна. За последно това стори „Лудогорец“ през май 2023-а с гол на Матиас Тисера за 1:0.

„Сините“ пък спечелиха в морската ни столица през пролетта на 2022-а с попадение на Цунами. През пролетта „Левски“ прекъсна внушителна серия на „Крумовград“ от 15 мача без загуба в елита, докато треньор там бе именно Генчев. Сега той трябва да пробие „зелено-бялата“ стена, за да изкупи донякъде греховете от загубите с „Ботев“ (Пд) и „Берое“, които тежат на неговата съвест.

Поражение от „моряците“ окончателно ще убие амбициите на специалиста за триумф в първенството. В Първа лига „сините“ вече дори не са със статут на подгласник, тъй като „Ботев“ (Пловдив) спечели именно срещу „Черно море“ и изпревари столичния гранд. Засега разликата е само в баланса между двата отбора, но „канарчетата“ имат мач по-малко. На „Герена“ обаче трябва да си направят нужните изводи, защото загубата от „Берое“ не е фатална, но е в контраст с всичко казано и написано дотук от старши треньора Станислав Генчев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"