След публикация на "Труд news": Появиха се още измамени от схемата с фалшиви пратки

Още потърпевши от новата измамна схема, която ври и кипи в интернет пространството, се появиха след публикация на "Труд news". По-рано днес ви информирахме за далавера с изпращане на фалшиви колети, които реално никога не са били поръчвани. 

Прави впечатление, че жертвите са основно хора, които пазаруват често от сайтове и имат определено покупателно поведение в Мрежата. Те регулярно правят поръчки за доставка - я на дрехи, я на козметика и парфюми, както и различни стоки за дома. 

От платформата "Ние, потребителите" изказаха предположение пред "Труд news", че е твърде вероятно данните им да са откраднати или взети от сайтове-двойници, които се създават именно с цел кражба на данни - три имена и адрес. Изписването на порталите копира автентичните сайтове, но все пак има минимална разлика с някой допълнителен или липсващ символ. Заради което експерти по защита на потребителите посъветваха да внимаваме за сайтове фантоми, имитиращи реалните. 

"Внимавайте къде оставяте данните си за контакт - адреси, телефони, имена, недай си Боже банкови сметки", заяви пред "Труд news" Габриела Руменова от "Ние, потребителите". 

Схемата е все една и съща: потребителят получава СМС, че в уречения ден ще получи пратката си чрез спедиторска фирма. Когато куриерът дойде заявява, че стоката е с наложен платеж, но без опцията "Текст и преглед". Измаменият плаща пратката, а когато го отваря вътре най-често намира стари дрехи, натъпкани за пълнеж и обем.

"Моят казус е абсолютно идентичен. Смятам да подам жалба до полицията и Комисията за защита на личните данни, защото получих малко кашонче, пълно с боклуци и изрезки. Никога не съм поръчвала тази стока, всъщност чаках пратка на есенно яке. То дойде на следващия ден и си беше напълно коректно. Заблудих се първия път, че то е пристигнало, затова платих сумата от 110 лева. Точно толкова, колко беше и якето. Това ме изуми. Никога досега не съм ставала жертва на подобна измама с пратки", разказа специално за "Труд news" Василена Владимирова. 

„Миналата седмица поръчах доста неща по интернет. В понеделник пристигна куриерът на служебния ми адрес, каза: „Нямате включен „Преглед“, но на пакета бяха моите имена. Мой адрес и мой телефон. Платих и веднага отворих пакета. Имаше една детска фланелка от безобразен материал. На секундата върнах обаждане към куриера, но той каза, че нищо не може да направи, парите са преведени. Добави също съвет да търся полицията. Подадох жалба в Икономическа полиция към ОДП-Варна“, гласи друг сигнал, официално входиран в МВР-Варна. 

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"