Социални работници излизат на протест заради заплата от 850 лв.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг по обяд. Те ще заявят своите искания за увеличение на заплатите от 12:00 до 13:00 ч. пред сградата на Министерството на труда и социалната политика.

Акцията е организирана от Синдиката на административните служители към „Подкрепа“.

Оттам казват, че дирекциите „Социално подпомагане“ от цялата страна ще се включат активно в протестните действия.

Разговорът за 30% ръст на заплатите започна през миналата година и имаше едно увеличение, съобщи шефката на синдиката Кремена Атанасова. Тя определи заплащането като обидно. В момента служители се назначават на 1100 лв. брутна заплата, което „чисто“ се стопява до 850 лв., каза тя. И подчерта, че подобни възнаграждения са неатрактивни и няма как да  привличат млади кадри в системата.

"Същевременно обемът на работа е изключително голям, дейностите се увеличават", отбеляза Атанасова.

Експертът напомни, че работещите в АСП се грижат за най уязвимите групи хора – деца в риск, възрастни хора, граждани с увреждания. "АСП е на първа линия при всякакви природни бедствия", каза още Атанасова.

"Бях на среща с изпълнителния директор на АСП. Получихме уверение, че се търси начин, по който да се осигури увеличение на възнагражденията, но хората вече чуха много обещания и никакви действия", коментира също тя.

От Агенция за социално подпомагане изразиха готовност за ефективна стачка.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"