Спасиха премръзналото бебе, изхвърлено на улицата

Всяка година в болницата докарват по 50 изоставени деца

Дежурните неонатолози в Бургаската болница спасиха премръзналото бебе, намерено на улицата в късния следобед в понеделник.

Новороденото бе открито захвърлено до контейнер за отпадъци в Айтос. Докарано е в УМБАЛ Бургас с линейка на Спешна медицинска помощ и веднага е прието в Отделението по неонатология, където установяват, че е силно премръзнало.

Предполага се, че майката го е родила в домашни условия, после го е оставила при казаните. Самоличността ѝ е установена. Жената е на 27 години. Към момента не е задържана, защото има здравословни проблеми.

Новороденото е момченце. То тежи 2800 гр и е доносено, казват лекарите.  Състоянието на бебето, когато е било докарано в болницата, е показало, че раждането е настъпило преди няколко часа, било е и изкъпано. За случая са информирани полицията и Агенцията за закрила на детето.

Момченцето ще бъде настанено в приемно семейство. Докато трае процедурата ще остане в болницата. Подобна процедура изисква най- малко 20 дни време, казаха юристи.

Годишно в Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас се грижат за около 50 изоставени деца. Бебетата живеят в болницата два месеца и повече, докато бъдат настанени в приемни семейства. 

Липсата на достатъчно приемни семейства в Бургас и региона допълнително удължава процедурата. Лекарите неведнъж са повдигали въпроса, че животът в болницата не се отразява добре на едно здраво доносено бебе, но засега промяна в процедурите няма. Проблемът съществува от момента, в който бяха закрити домовете за изоставени деца. 

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Мария Кехайова, "Труд news", Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"