Справедливост във футбола - засадите ще се отсъждат автоматично

Бившият треньор на Арсенал Арсен Венгер обяви, че има шанс засадите във футбола да бъдат отсъждани автоматично, като това ще промени коренно правило номер 11 във футбола и ще премахне субективизма на съдиите. Очаква се това да се случи по време на Световното първенство в Катар през 2022 г., съобщи goal.com.
„Има доста добра възможност засадите да бъдат автоматично ревени с помощта на технологиите и без преценката на съдиите през 2022 година. Това ще бъде следващата голяма еволюция в съдийството”, обясни организационният директор на пресконференция.
Според Венгер тази технология може да бъде интегрирана до края на 2021 г., като се използва тестово на юношески и младежки мачове.

Техническите способи имат все по-голяма роля при съдийските решения, като Goalline технологията и VAR са в сила по целия свят. Венгер, който сега отговаря за глобалното развитие във ФИФА, смята, че следващата голяма крачка напред е зад ъгъла, като правилото за офсайд скоро ще бъде улеснение за съдиите.

Ако предложението на Венгер бъде прието, това би било най-голямата промяна в правилото за офсайд от 1925 г. насам. През същата година броят на защитниците, включително вратаря, който трябва да бъде между нападателя и вратата, беше променен от трима на двама.
През 1990 г. правилото беше изменено, за да се уточни, че ако нападателят е на ниво с последния защитник (външен играч, а не вратар), когато топката се изритва напред, той не е в офсайд.

Последният пример за субективизъм при засада бе подарената титла в Лигата на нациите на Франция, където на финала с Испания отбелязалият победното попадение Килиан Мбапе бе в засада, на която реагира половин Европа, но не и главният съдия и ВАР. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"