Търсят се свидетели на катастрофа в София, млада лекарка е пометена и инвалидизирана

Съсипани близки и роднини на пометена от автомобил в София млада лекарка издирват свидетели на катастрофата, която в миг прекършва живота ѝ.

В момента единственият свидетел на инцидента е шофьорът, който я блъска. Д-р Цвета Кютукчиева е приета в "Пирогов" с тежка черепно-мозъчна травма. В продължение на 7 месеца е в будна кома.

Близки на момичето се свързаха с "Труд news" с молба да се даде гласност на личната им трагедия. Във фаталния 15 април 2022 година, малко преди 11:00 ч., на кръстовището на бул. Тодор Александров и ул. Одрин в София, младата жена е пометена от 21-годишния Симеон Михалев. Преди удара тя е специализант по акушерство и гинекология в болница „Щерев“ и обещаващ  кадър в АГ медицината. 

Майка ѝ и баща ѝ също са лекари. Татко ѝ е д-р Илия Кютукчиев, уважаван акушер-гинеколог, с над 30-годишен стаж. Цвета -  единственото им дете.

Роднините на д-р Цвета Кютукчиева търсят очевидци, които да разкажат какво точно се е случило във фаталния ден и дали наистина тя пресича на червен за пешеходци светофар, както твърди в показанията си Михалев. В противен случай делото приключва именно заради единствените му свидетелски показания, че тя е нарушила правилата, преминавайки на забранен за  нея сигнал. Следователно шофьорът няма да понесе никаква наказателна отговорност за съсипания живот на младата акушерка. 

Междувременно хората, които познават лекарката са категорични, че тя никога не би дръзнала да премине на червено.  Болката им, че водачът ще излезе чист като момина сълза след трагедията, е огромна. 

Така изглежда младата лекарка д-р Цвета Кютукчиева преди удара. Снимка: Личен архив

"Месеци наред в кома, а сега е прикована на легло, обездвижена и с амнезия. Първият разследващ полицай не извършва дори минимума от необходими действия, за да изясни истината и не призовава никой от 12-те човека, звъннали на 112! Не е издирен и нито един от водачите на няколкото коли, спрели на червен светофар, които се виждат на запис на камера и чиито номера са разпознаваеми. Единствените показания, които са налични, са тези на шофьора. По думите му Цвета е пресичала на червен светофар. Познавайки детето си и характера му, родителите ѝ смятат, че това е лъжа и че тя е пресичала на зелено", заяви пред "Труд news" Нинелла Върбанова от сдружение "Ангели на пътя".

Върбанова също губи брат си във войната по пътищата. От тогава до днес е неуморна в битките си за справедливост. Тя разказа, че по делото има мистериозни обстоятелства.

"Доказателство за морала и действията на първия дознател е и факта, че е бил наказван преди това. След случая напуска системата. Назначава се втори разследващ, после и трети, а прокурор е поискал прекратяване на делото, поради липса на данни за престъпление. При положение, че не са направени дори елементарните усилия такива данни да бъдат потърсени и анализирани!", допълни Върбанова. 

Близките на Цвета са съсипани. Катастрофата се случва посред бял ден в центъра на София, а за момента се оказва мисия невъзможна да се открият останалите свидетели на случилото се. 

"Докато не се разбере какво и защо се е случило, семейството на Цвета няма да получи средства от застрахователите, а те са жизнено необходими за ежедневните ѝ грижи и рехабилитация! Всеки ден е от значение! Надяваме се този призив да стигне до възможно най-много хора, защото съм сигурна, че част от свидетелите са искали да дадат показания, но те не са открити и показанията им не са записани", отбеляза Върбанова.

21-годишният шофьор Симеон Михалев е тестван за алкохол и наркотици - пробите му са отрицателни. Той първи звъни на Бърза помощ и изчаква линейката. Твърди, че е карал с максимално разрешената скорост от 50 км./ч, когато изведнъж пред колата му изскача пешеходец. 

"Познавайки Цвета, тя никога не би пресякла на червено. Изключително дисциплиниран човек, който спазва не само правилата за движение, а всички обществени норми", ридае пред "Труд news" приятелка на момичето. 

В процеса все пак е назначена авто-техническа експертиза. Тя обаче доказва, че Михалев не е карал с 50 километра, както твърди, а с 89 км/ч. Въпреки това за изминалите две години единствените разследващи мероприятия са снетите показания на шофьора и експертизата. Междувременно прокуратурата издава постановление за прекратяване на делото. Мотивите са, че шофьорът не е имал техническата възможност да спре. Наблюдаващият прокурор смята случаят за приключен, защото няма умисъл в деянието.

TRUD_VERSION_AMP:14//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"