Тенисистът Долгополов от фронта: Срамно е да се играе в турнир в Санкт Петербург заради мръсните пари

Бившият тенисист, който бе 13-и в световната ранглиста, Александър Долгополов пренесе "битките" от терена във военните действия и конфликта с Русия. И докато спортните му колеги се подготвят за турнири, той е в Запорожие, на крепостта. Пред Daily Mail той говори за войната и моментите, в които се е оказвал в центъра на бойните действия. 

Той е в позицията на пилот на дронове, които хвърлят бомби върху цели. Долгополов често споделя в социалните мрежи видеоклипове, на които тренира да пуска "бомба с дрон". 

Сега в обширен разговор с английския вестник Долгополов обясни какво е било, когато руснаците атакували яростно с минохвъргачки.

- Седите в окоп и след няколко гранати започвате да забелязвате следното. Една минохвъргачка стреля на всеки две минути и още 40 секунди след това. Бяхме в окопа 15 часа, пиехме енергийни напитки, а снарядите продължаваха да идват. Първо бяха на 30 метра, после на 20, после на 15 метра от нас. Бяхме на метър под земята – разказа Долгополов и добави:

- Усещаш ги да минават през тялото ти, когато паднат на земята и експлодират. Чувате ги да изстрелват и знаете, че имате около 20 секунди, преди да избухнат. За 120 милиметрови снаряди казват, че ако паднат на по-малко от осем метра от теб, ако не те удари шрапнелът, може да се спукат органи от взрива. Седиш и нищо не можеш да направиш. Мислите дали мога да избягам от изкопа и да стигна до колата, а това със сигурност е най-лошото решение, което можете да опитате да вземете в тази ситуация - каза Долгополов.

Той използва спортната си кариера, за да привлече вниманието към всички ужаси, които преживява украинският народ, но също така веднага се присъедини към защитата и е особено остър към военните печалбари. 
Долгополов се е специализирал в управлението на безпилотни летателни апарати в украинската армия. Неговата задача е да помага на своите части в насочването на атаки отзад.

- Ще им покажем къде да стрелят. Те преглеждат видеото и могат да видят по-точно позициите на противника. Освен това има събиране на всяка друга информация и докато нашите войници атакуват, ние ги контролираме от небето. Научавате какъв вид оръжие използва врагът, как звучи, къде могат да ви видят. Нямате какво друго да правите, освен да стоите в окопа и да се надявате, че нищо не ви удари.

Както казва, видял е и много смърт.

- Наскоро убиха един мой другар, беше на 25 години. Той дойде от Грузия, воюва за Украйна и това беше болезнена загуба за нас. Колкото повече време минава, толкова повече хора виждаш да умират около теб. Всичко това оставя отпечатък върху мен. Не съм толкова щастлив, колкото преди, животът е по-напрегнат. Преди бях много спокоен човек, винаги усмихнат и готов за шеги. Все още се шегуваме, но цената на войната е голяма. Това е психически изтощително и всички ние плащаме за това.

Долгополов се позовава на факта, че украинската армия не разполага с достатъчно оръжие.

- За съжаление нашите партньори не се стремят да победим. За всички е очевидно, че получаваме достатъчно оръжия и боеприпаси, за да продължим да се борим, но не и да победим. Очевидно нямаме достатъчно нищо, за да завършим това. Ако влезем в битка с пет бронирани машини, руснаците ще използват 15. Те имат повече хора, имат повече от почти всичко, математически е невъзможно да ги победим.

Долгополов, разбира се, не следи тениса, но се позова на факта, че някои тенисисти са решили да се представят на турнир в Санкт Петербург.

- Срамно е, особено от европейските тенисисти. Не мога да ги разбера, не знам какво си мислят. Те са там само заради парите, но това са мръсни пари и знам, че не се нуждаят отчаяно от тези пари, за да играят в такъв турнир. Това е ясно – завърши Долгополов.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"