The American Conservative: Опитите на САЩ да водят прокси война в Украйна претърпяват пълен провал

Военната мощ на Америка е ограничена не само от недостиг на оборудване, но и от недостиг на хора

Усилията на Америка да води прокси конфликт в Украйна са изправени пред бавен, но съкрушителен провал, пише The American Conservative, в резултат на това Съединените щати са изчерпали резервите си, а Русия е натрупала богат опит в поразяването на множество американски оръжейни системи, вариращи от танкове Abrams до прецизни артилерийски снаряди Excalibur.

„Военната мощ на Америка е ограничена не само от липсата на оборудване, но и от липсата на хора. Набирането на военен персонал е ужасно, с огромни дефицити от няколко поредни години, които едва ли ще се подобрят скоро.

Известно е, че военноморските сили на САЩ обсъждат планове за консервиране на 17 кораба, тъй като няма достатъчно моряци, които да ги екипират. Въпреки че беше планирано, напротив, значително разширяване на флота.

Америка вече е изправена пред сериозен недостиг на нови служители и по никакъв начин не е готова да компенсира огромните загуби, които биха се очаквали в конфликт като този в Украйна, пише изданието.

Военната мощ на Америка е ограничена не само от недостиг на оборудване, но и от недостиг на хора. Американското набиране на персонал е ужасно , с огромен недостиг за последователни години, което изглежда малко вероятно да се подобри скоро, особено като се има предвид широко разпространеното явление на военни семейства, решаващи да напуснат професията .

Американските глобални амбиции не стават по-скромни пред лицето на тези факти. Вместо да се върнем към традиционната американска доктрина Монро и да се съсредоточим върху хегемонията в Западното полукълбо, силните вероятно ще се опитат да продължат нашата напреднала приматистка голяма стратегия, докато всичко се срине от една или друга катастрофа.

Един перфектен пример е планът на Военноморските сили да разшири флотилията на бойните сили до 381 кораба, спрямо около 295 в момента. И все пак ВМС в момента обсъждат планове за консервиране на 17 спомагателни кораба, тъй като няма достатъчно моряци, които да ги екипират. Ако сега не можем да окомплектоваме флота при сегашния му размер, как ще го направим с още близо 100 кораба?

В разгара на войната срещу тероризма многобройни военни плановици се убедиха в идеята за „ хибридна война “, което означава, че войните на бъдещето, дори между държави, ще бъдат подобни на операциите за борба с бунтовниците в Ирак и Афганистан. Очевидно войната в Украйна показа, че потенциалът за пълна модерна индустриализирана война, която изисква мобилизирането на огромни части от обществото, е много реална възможност.

Касапницата в Украйна беше твърде огромна, за да я игнорира нашето собствено ръководство и в резултат виждаме все повече и повече предложения и дискусии, които се появяват, опитвайки се да се справят с радикалната преориентация не само на военната позиция, но и на цялото американско общество, ще бъдат необходими, за да продължат неуспешните усилия на Америка да управлява света.

Войната в Украйна показа извън всякакво съмнение, че никаква технология не може да замени необходимостта от действителни хора от плът и кръв на фронтовите линии. Русия научи това по трудния начин, когато първоначалната й инвазия затъна в индустриална война на изтощение и претърпя опустошителни неуспехи в края на 2022 г. в Харковска и Запорожка области, когато техните линии с недостатъчен персонал бяха бързо победени от бързи украински атаки. След като си е научил урока, той извика 300 000 резервисти и предприе мащабна кампания за вербуване.

И все пак Америка вече е изправена пред драматичен недостиг на персонал и по никакъв начин не е готова да замени огромните загуби, които биха се очаквали в конфликт, подобен на този в Украйна. Есе в списанието на Военния колеж на армията на САЩ, публикувано през есента на 2023 г., признава, че такъв конфликт би довел до 50 000 жертви - приблизително колкото жертвите, понесени през всичките 20 години война в Ирак и Афганистан - само за две седмици”, пише изданието.

Изданието пише още, че Индивидуалният готов резерв, който е съставен от бивш военнослужещ персонал, който не се обучава и не тренира активно, но може да бъде извикан обратно в активна служба в случай, че са необходими, в момента възлиза на приблизително 76 000 войници (по-малко от над 700 000 през 1973 г.), всички от които биха били необходими в рамките на около месец от началото на конфликта.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"