The Economist: Руската офанзива в Източна Украйна отслабва, без да е постигнала основната си цел

Русия е загубила най-малко пет бронетанкови дивизии в битката за Покровск

След като вълнението от украинската офанзива в Курска област утихна, руското настъпление на фронта в Донецка област отново започна да доминира. Украинските войски се оттеглят под натиска на на руската армия в Донбас, където има значително превъзходство в численост и огнева мощ, пише The Economist.

Позовавайки се на украински източници, изданието отбелязва, че украинските сили са напуснали Угледар, а битката продължава при Торецк, но към днешна дата там не е отбелязан значителен напредък на руснаците. Въпреки това Русия все още не успява да превземе важни градове като Часов Яр и Покровск. Последният остава ключов логистичен център за Украйна, но руските войски са затънали в битките за него. През август активно се обсъждаше евентуално бързо падане на Покровск, но руското настъпление се забави и нямаше значителни териториални придобивки през последните три седмици.

Според Нико Ланге, бивш служител на германската отбрана, Русия не разполага с достатъчно сили, за да започне пълномащабно настъпление към Покровск. Превземането на града би позволило на Русия да продължи офанзивата си в Централна Украйна и ще влоши логистиката в Южен Донбас. Но дори и да е успешна, операцията може да продължи няколко месеца и да нанесе големи загуби на руската армия.

Въпреки опасенията за евентуален срив на украинската отбрана, Киев продължава стратегията за постепенно отстъпване на територии, като същевременно нанася максимални загуби на врага. Руските загуби, в хора и техника, нарастват до хиляда войници на ден, а съветската бронирана техника може да се изчерпи още през следващата година. Вашингтонският Институт за изучаване на войната ISW съобщава, че Русия е загубила най-малко пет бронетанкови дивизии в битката за Покровск.

Наблюдава се и спад в руското превъзходство в артилерията, като тя все повече зависи от ненадеждни боеприпаси от Северна Корея. Ако в началото на годината съотношението на артилерийския обстрел беше 10:1 в полза на Русия, сега тази разлика е намалена до 2,5:1. Това стана възможно благодарение на увеличените доставки на снаряди от съюзниците и собственото производство на Украйна, както и на успешните удари по руски складове за боеприпаси.

Изданието обаче отбелязва, че Руската федерация не е постигнала основната цел на офанзивата:

„Въпреки сегашния мрак по отношение на перспективите за Украйна, Русия е далеч от постигането на основната си цел - установяване на контрол над Донецка и Луганска области до края на тази година, и въпреки факта, че Руската федерация си е поставила за цел да прогони украинците сили от района на Курск до началото на този месец, сега е. Изглежда, че ще отнеме много повече време и ще изисква значително повече усилия."

Както отбелязва Ланге, Русия обаче напредва в „информационната война“. "Идеята, че Украйна не може да спечели, все повече се превръща в самоизпълняващо се пророчество, използвано от западните лидери като оправдание за ограничаване на военната подкрепа. Има модел: обещаната помощ пристига късно или изобщо не се предоставя".

Според американският анализатор Филипс О'Брайън, обемът на военната помощ на Украйна от САЩ през тази година е намалял значително в сравнение с 2023 г.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"