The Guardian: След тези избори Европа отново е в опасност

След тези избори Европа отново е в опасност. Повечето партии, които постигнаха успех на вчерашните избори за Европейски парламент, не са склонни да подкрепят Украйна в конфронтацията с Русия. Това пише в статия за The Guardian Тимъти Гартън Аш.

„Въпреки че десните партии имат различни възгледи за Украйна, общото въздействие на резултатите (от изборите – бел. ред.) ще бъде негативно“, пише Тимъти Гартън Аш.

Резултатите от гласуването в Германия, която през последните години активно подкрепяше Украйна, бяха особено болезнени за Киев.

„В Германия приблизително една четвърт от гласовете отидоха за партии, борещи се за тази картина на света, което всъщност означава капитулация на Украйна“, казва още авторът на статията.

„Най-драматична е Франция. Бях в Нормандия за годишнината от Деня Д и гледах как президентът Еманюел Макрон се опитва да използва международното възпоменателно събитие (това, което британският премиер Риши Сунак пропусна), за да разкаже вдъхновяваща история за това как това освобождение проправи пътя за днешния Европейски съюз. Междувременно "Италиански братя" на постнеофашистката премиерка на страната Джорджия Мелони излезе на върха, както и крайнодясната Партия на свободата в Австрия. В Холандия Партията на свободата на ислямофобския Герт Вилдерс се представи малко по-слабо от лявоцентристите. Дори ако твърдата десница не сформира следващото френско правителство това лято, тези резултати значително ще усложнят постигането на единни, решителни действия от страна на ЕС по въпроси като зеления преход. Най-спешно, ще стане още по-трудно да се направи съществена възходяща промяна във военната подкрепа за Украйна в момент, когато тази страна е – нека бъде ясно – в сериозна опасност евентуално да загуби най-голямата война в Европа от 1945 г. насам”, казва още авторът на статията.

Тимъти Гартън Аш е историк, политически писател и колумнист в The Guardian.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"