The Guardian: Украинските въоръжени сили са изправени пред сериозни трудности в Донбас

Украинските въоръжени сили (ВСУ) са изправени пред трудности в района на централен Донбас, където руската армия напредва с почти два километра на седмица в „безмилостно настъпление“, пише The Guardian.

Целта е Покровск, който е стратегически железопътен възел. Този град дълго време се смяташе за толкова далеч от бойната линия, че журналистите го използваха като база. В момента боят се приближава, намира се на приблизително 15 км от тази линия.

Изданието отбелязва още, че транспортните връзки на Покровск го правят стратегически по-важен.

Украйна печели в Русия по-бързо, отколкото губи позиции в Донецк, но транспортните връзки на Покровск я правят по-стратегическа. Няма голямо военно значение на руската територия, която Украйна засега е превзела, така че смятането е по-фино балансирано. Киев се надява, че Русия ще изтегли ресурси от източния фронт, но в същото време задържа някои от най-добрите си войски да защитават и изтока.

Проблемът за Киев е, че няма доказателства Русия да премахне значителни сили от Донецка сектор.

Изненадващото нахлуване показва на европейските правителства, а може би и на САЩ, и на американските избиратели, че даването на милиарди военна помощ на Украйна не е загуба. Военните в страната показаха, че могат да извършват сложни атаки, да използват броня разумно и да не се бавят срещу руските противопехотни мини, както се случи миналото лято.

Крайната битка в Курск обаче далеч не е приключила, а залозите се покачват и за двете страни, пише още изданието.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"