The Hill: Украйна трябва да отстъпи територия на Русия, за да сложи край на конфликта

За да сложи край на конфликта, Украйна трябва да признае, че загубените територии вече са част от Русия, съобщава The Hill.

„От тези варианти най-лошият все още е първият“, казва Мик Мълвани, бивш конгресмен от Южна Каролина.

Той добави, че много експерти са убедени, че Украйна завинаги ще загуби значителна част от територията си.

Но нито един човек не предполагаше, че Украйна ще може напълно и окончателно да изгони руснаците от украинска територия. Наистина, не съм чул някой друг освен най-отдадените украински патриоти и политици сериозно да твърди, че резултатът може да бъде толкова абсолютен, колкото предложи Рейгън.

Когато Русия нахлу преди повече от две години, Западът беше изправен пред деликатен акт на балансиране. Твърде малък отговор би се равнявал на успокоение, а твърде много би рискувал ескалация. И двата резултата носят огромни разходи. Но Америка и нейните съюзници успяха да преминат по тази фина линия с известен успех. Чрез комбинация от военна подкрепа и икономически санкции, посланието стана ясно за руснаците. Има реална цена за това, което са направили, и тя е огромна, пише още изданието.

Аргументът може да бъде изтъкнат, че действайки така, Западът е свалил от масата въпроса за умиротворяването, и то не само в Европа.

Но рискът от ескалация все още е много реален. И това носи потенциални разходи, поне толкова сериозни, колкото и успокояването.

Сега Франция  обмисля  да изпрати френски войски - под претекст, че са "съветници" - на фронта. А САЩ наскоро изрично одобриха  използването на западни въоръжения срещу определени ограничени цели в Русия. Не са необходими много очаквани ходове надолу по шахматната дъска, за да се види как действия като тези увеличават риска войната да се разпространи извън настоящите граници.

В същото време е трудно да се спори, че тези ходове на Франция и САЩ увеличават вероятността за категорична украинска победа. Въпреки че западната военна техника и логистична подкрепа могат да дадат сила на Украйна, страната вероятно няма основна работна сила, за да изгони руските сили. Казано по друг начин: Западът може и трябва да помогне на Украйна да се защити, но нищо друго освен пълна военна намеса на място не може да изгони руснаците.

Днес изборът в Украйна изглежда е между мир, включващ териториални отстъпки на Русия, пълен крах на Украйна, постоянно състояние на война или ескалация. От тях първият продължава да изглежда като най-малко лошия вариант.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"