The National Interest: Американският F-16 достигна предела на модификациите, няма да стане по-добър

Американският изтребител F-16 достигна границата на възможните подобрения

Американският изтребител F-16, който много западни страни вече смятат за остарял (но за Украйна беше представен като супероръжие), достигна границата на възможните модификации. Всички възможни подобрения вече са добавени към него и е невъзможно да се модернизира допълнително това военно превозно средство, както твърди The National Interest (TNI).

„Скоро дори модернизацията на тези великолепни изтребители няма да е достатъчна, за да се конкурират с бойни самолети от пето поколение.

Изтребителите F-16 активно остаряват на фона на последните събития и развития в света, както от Запада, така и от Русия, Китай и други страни. Предполага се, че тези изтребители ще се използват до 2040 г., след което окончателно ще престанат да бъдат актуални и ефективни във всякакви бойни условия. Вече тези машини се заменят с изтребители от пето поколение F-22 и F-35.

Военновъздушните сили на САЩ имат в арсенала си забележителен самолет. Той служи на тази страна в продължение на десетилетия и продължава да се доказва като полезна оръжейна платформа, дотолкова, че страните по целия свят обичат тази бойна птица. Не говоря за бойните самолети от пето поколение, F-35 Lightning II или F-22 Raptor . Вместо това имам предвид вездесъщия F-16. След като влезе в експлоатация за първи път през август 1978 г., множество варианти на този военен самолет, с различни усъвършенствани подобрения, осеяха раздираното от войната небе на нашата бледосиня точка.

Но дните на царството на F-16 са към края си, главно поради появата на пето поколение бойни самолети. Разбира се, продължителността на живота на F-16 беше удължена отвъд това, което първоначално са планирали дизайнерите. Това се дължи предимно на технически усложнения и преразход на разходите в програмите F-35 и F-22.

В един момент обаче скоро дори разширението на тези великолепни самолети ще бъде недостатъчно, за да се конкурира не само с бойните самолети от пето поколение в света. ( Русия и Китай имат свои собствени версии, а множество други държави, като Турция, работят върху такава.)

Ето защо толкова много пилоти на F-16 в Съединените щати са въведени в програмата за обучение на F-35 във военновъздушната база Люк в Аризона. Много пилоти, които са прекарали кариерата си в летене на F-16, или молят, или са помолени да изоставят любимите си птици в полза на обучението да летят на F-35, който ще надживее F-16 с години.

Причината за тази постепенна промяна – такава, която ще стане все по-разпространена през идните години – е, че F-16 е достигнал границата на възможните подобрения.

Бъдещето е тук. Америка не е подготвена. Подобряването на стари платформи като F-16 няма да работи. И продължаването на тенденцията за разширяване на модела на пилотирания военен самолет е недостатъчно. Трябва да станем по-големи и по-иновативни от нашите врагове. Времето не е на страната на Америка., пише още изданието.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"