The National Interest: Новата руска корвета от клас „Каракурт“ – истински звяр с крилати ракети (ВИДЕО)

Най-новата ракетна корвета "Ржев" от клас "Каракурт" напусна Амурската корабостроителница, пише The National Interest. Въпреки скромните си размери, тези корвети са способни да поразяват стратегически цели на противника в крайбрежните води: те са оборудвани с крилати ракети и автоматично оръдие.

Това бележи изместване на фокуса на руския флот към по-малки, но много способни кораби, тъй като единственият му самолетоносач, „Адмирал Кузнецов“, остава в сух док поради продължаващи проблеми с преоборудването.

Въпреки скромните си размери - само 67 метра дължина и водоизместимост от 860 тона – „Ржев“ е въоръжен с противокорабни крилати ракети "Калибър-НК" или "Оникс" и 76,2 мм автоматично оръдие.

Проектирани за крайбрежни операции, тези корвети са проектирани да укрепят бреговата отбрана на Русия и способностите в морето. Очаква се „Ржев“ да влезе в състава на Тихоокеанския флот до началото на 2026 г.

Флагманският самолетоносач на ВМФ на Русия "Адмирал Кузнецов" остава в продължителен ремонт и има вероятност корабът изобщо да не се върне в експлоатация. Вместо това Кремъл се съсредоточи върху много по-малки, но високоефективни плавателни съдове. Ярък пример за това са ракетните корвети клас "Каракурт" от проект 22800.

Планирани са общо 16 такива кораба, като във вторник последният от завършените отиде на тестове.

„Малкият ракетен кораб (SMRK) проект 22800 „Ржев“ напусна акваторията на екипировъчната насипа на Амурската корабостроителница (ASZ) на Обединената корабостроителна корпорация (OSC) и се насочи към Владивосток“, се казва в изявление на пресслужбата на завода.

Съобщава се, че около 300 души в съоръжението са подготвяли кораба да се придвижи до базата за доставка. При пристигането си ракетната корвета ще премине морски и държавни изпитания, след което корабът ще влезе в състава на Тихоокеанския флот на Русия.

Съобщава се, че "Ржев" е дванадесетата заложена ракетна корвета от проект 22800. Строителството на кораба започна в началото на юли 2019 г. в Амурската корабостроителница, а корабът беше спуснат на вода през септември миналата година. Морските и държавни изпитания вероятно ще започнат по-късно тази година, а корабът е планиран да бъде доставен на руския флот в началото на 2026 г.

Тази корвета е най-новото творение на Амурската корабостроителница, основана през 1929 г. Той започва да произвежда подводници за съветския флот около 1957 г., включително стратегическите ракетни подводници Project 667B Murena (наименование за докладване на НАТО: Delta I или Delta) и подводници за бързи атаки от клас Shchuka-B (име за докладване на НАТО: Akula).

В момента Амурската корабостроителница строи серия от четири ракетни корвети клас Каракурт.

Въпреки че корветите от проект 22800 са с дължина само 67 метра и водоизместимост от 860 тона, те са въоръжени с осем противокорабни крилати ракети "Калибър-НК" или "Оникс". Допълнителното въоръжение на кораба се състои от 76,2 мм автоматично оръдие АК-176МА 59 калибър и 100 мм артилерийска установка А-190.

Малки ракетни корвети от проект 22800 „Каракурт” са разработка на Централното морско конструкторско бюро „Алмаз” в Санкт Петербург. Тяхната основна задача е да поразяват вражески стратегически цели в крайбрежните води, включително в близост до крайбрежни укрепления и офшорни структури. Корабите са замислени като допълнение към корветите клас Буян-М, чиято официална цел е да охраняват и защитават икономическата зона на държавата във вътрешните морски басейни.
Тези корвети могат да атакуват вражески надводни кораби и да противодействат на различни заплахи поотделно или заедно с други сили - включително отблъскване на въздушни атаки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"