The National Interest: Причината Америка да купи 21 изтребителя МиГ-29, произведени в Русия

В края на 1997 г. 21 МиГ-а, включително 14 МиГ-29C, са доставени

Съединените щати придобиват 21 МиГ-29 от Молдова през 1997 г., за да предотвратят продажбата им на Иран. САЩ използват самолета за оценка и различни въздушни бойни тренировки. Докато повечето от тези МиГ-29 са бракувани, няколко остават изложени в американските военни бази, пише The National Interest.

 „Американските пилоти дори успяха да изпробват МиГ-29 Fulcrum във въздушни учения и бързо откриха, че в близки бойни действия. МиГ-29 демонстрираха маневреност, която техният самолет не можеше да достигне“, пише още изданието.

Пояснява се, че тогава руските МиГ-29 са били признати за значително превъзхождащи американските си събратя по редица характеристики. Това придобиване обаче помогна на американците да подобрят собствените си разработки.

Разработен, за да се противопостави на тогавашните нови изтребители на Съединените щати като McDonnell Douglas F-15 Eagle и General Dynamics F-16 Fighting Falcon , Mikoyan MiG-29 (на име за докладване на НАТО "Fulcrum") влезе на въоръжение в съветските ВВС през 1983 г.

Двумоторният изтребител е разработен от конструкторското бюро Микоян като изтребител за превъзходство във въздуха. Произведени са повече от 1600, а МиГ-29 се оказва един от най-способните изтребители от четвърто поколение.

Четири десетилетия по-късно той остава в експлоатация днес; не само в Русия, но и в редица бивши съветски републики.

МиГ-29 е използван както от руските, така и от украинските сили в продължаващия конфликт.

Експортните модели на Fulcrum също са продадени в Източна Германия, Индия, Иран, Ирак, Либия, Перу, Полша, Сирия, Судан и Югославия. Има обаче нация, за която не се очаква да бъде в списъка на „операторите“ на МиГ-29 – а именно Съединените щати.

Покупката също така предоставя на общностите на тактическите реактивни изтребители на Военновъздушните сили на Съединените щати, ВМС на Съединените щати и Корпуса на морската пехота на Съединените щати с работна оценка и данни за МиГ-29 и вероятно за използване в различни въздушни бойни обучения.

В края на 1997 г. 21 МиГ-а, включително 14 МиГ-29C, са доставени на Националния въздушно-космически разузнавателен център (NASIC) във военновъздушната база Райт-Патерсън в Охайо. Как точно са използвани МиГ-29 не е ясно, пише The National Interest.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"