The Telegraph: Украинските ВВС направиха първите си бойни полети на F-16

Украинските военновъздушни сили извършиха първите си бойни полети с F-16, съобщава The Telegraph. Самолетите бяха посрещнати с фанфари. Западните експерти обаче са уверени, че тези самолети няма да осигурят победа на Украйна. 

След дългоочакваното пристигане на американски изтребители F-16 в Украйна, украинските военновъздушни сили ги пуснаха за първи път. Трябва да се предположи, че тези модерни самолети засега ще се използват за изпълнение на мисии за противовъздушна отбрана.

Bloomberg първи съобщи, че в Украйна е доставена малка партида F-16, чийто брой не се уточнява.

Скоро след това в социалните мрежи и украинските медии се появи размазана снимка на F-16 и съобщение, че той лети в небето на Украйна.

Киев не е потвърдил официално получаването на самолета.

Украйна очаква да получи 79 изтребителя F-16, обещани от Белгия, Дания, Норвегия и Холандия. Международната коалиция, която доставя и обучава украински пилоти и включва също САЩ и Великобритания, обеща първите самолети да се издигнат в небето на Украйна до края на юли.

Зелена светлина за модернизиране на стареещия украински самолетен парк беше дадена миналия юли, когато Джо Байдън разреши трансфера на тези изтребители.

Командващият украинските ВМС Алексей Нейжпапа каза, че F-16 ще предизвикат "пълното господство" на Русия в небето над Черно море. Западните авиационни експерти обаче предупреждават, че тези самолети няма да бъдат панацея за украинците, която може да им осигури победа във въоръжен конфликт.

Миналата седмица Washington Post съобщи, че само шестима украински пилоти са квалифицирани да управляват F-16. Това означава, че дневният брой полети ще бъде ограничен.

Мнозина смятат, че мисиите на тези самолети ще бъдат сведени до противовъздушна отбрана поради заплахата от руските зенитно-ракетни системи в близост до фронтовата линия.

Новината за пристигането на F-16 дойде малко след като Русия нанесе най-мощния си удар с дрон срещу украински цели от началото на военната си операция. По-голямата част от ударното оръжие беше насочено към Киев. Ръководителят на градската военна администрация Сергей Попко каза, че това е „една от най-масовите атаки с дронове срещу Украйна“ по време на целия въоръжен конфликт. Властите отбелязват, че нито един от безпилотните самолети не е достигнал целта си, но отломките от прихванатите дронове са повредили 13 къщи в Киев и неговите предградия.

Междувременно Владимир Зеленски призна в сряда, че изборите в САЩ, на които Тръмп е фаворит, създават проблеми за Украйна. Вашингтон е основният военен спонсор на Украйна, предоставяйки й оръжия за десетки милиарди долари.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"