The ​​Times: Северна Корея доставя около 3 милиона снаряда годишно на Русия

Северна Корея доставя на Русия около 3 милиона снаряда годишно, половината от всички боеприпаси, които руската армия използва във войната в Украйна, пише The ​​Times, цитирайки източници от западното разузнаване.

Според тях, въпреки лошото качество на боеприпасите от КНДР, общото им количество е позволило на руските войски да задоволят „глада за снаряди“ и да постигнат успехи на фронта, като превземането на Угледар.

Шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов заяви, че доставките на снаряди от КНДР накланят везните в полза на Русия. „Най-големият ни проблем от всички тези руски съюзници е Северна Корея. Защото с обема на военните продукти, които доставят, те всъщност влияят върху интензивността на военните действия“, каза той.

В края на юни The Washington Post писа, че Северна Корея е доставила около 1,6 милиона артилерийски снаряда на Русия от август миналата година до януари 2024 г. Изданието цитира такива данни, като се позовава на изследване на Аналитичния център за напреднали отбранителни изследвания (C4ADS) и източници в руска транспортна компания.

Между август и януари 74 000 метрични тона експлозиви бяха доставени от две пристанища в Далечния изток до 16 общности на украинската граница, което се равнява на 1,6 милиона артилерийски снаряда от вида, използван от Русия във войната. Според C4ADS тези товари са били маркирани като боеприпаси, въпреки че в документацията са посочени като експлозиви. 

Сътрудничеството между двете страни, започнало на фона на войната в Украйна, получи нов тласък след посещението на Ким Чен Ун в Русия през септември 2023 г. и се засили през лятото на 2024 г., когато руският президент Владимир Путин дойде в Пхенян за за първи път от 24 години.  На 19 юни държавните глави  подписаха  споразумение за стратегическо партньорство, което де факто предполага военен съюз. Според документа Русия и Северна Корея ще си оказват помощ в случай на агресия срещу една от страните.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"