Тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати, белтъчини, витамини и микроелементи. Изключително предимство на тиквата е, че е много бедна на прости захари, а съответно и на калории. Като бонус, дори прекаляването с тиквата няма да се отрази негативно на липидния ни профил, защото тя не съдържа холестерол.
Тиквата е сред малкото хранителни продукти, които се ползват еднакво успешно за приготвяне и на сладкиши, и на солени гозби. Варена, печена, задушена, дори сурова – тиквата е еднакво вкусна и полезна. Същото важи и за тиквените семки. В сезона на тиквите можем ежедневно да се възползваме от ползите от консумацията им. Очевидно, дори предозирането не може да навреди.
1. Крем супа от тиква
• Тиква – 500 гр.
• Моркови – 2 бр.
• Лук – 1 глава
• Краве масло – 20 гр.
• Прясно мляко – 200 мл.
• Джинджифил – 1 чаена лъжица
• Тиквени семки – 2 супени лъжици
Първата стъпка от рецептата е да запържим ситно нарязаната глава лук, морковът и джинджифилът, за да разгърнат своите аромати. След това се добавя нарязаната и обелена тиква и вода, която да покрие всички продукти в тенджерата. Поръсете във водата малко сол и варете до пълното омекване на тиквата.
След като сварите зеленчуците, отделяте бульона и пасирайте заедно с маслото и млякото. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Връщайте бульона по етапно отново при зеленчуците до получаване на желаната гъстота.
При сервиране поръсете над всяка купичка с печени тиквени семки или с малко сиренце.
2. Кебап в тиква
• Тиква – 1 бр.
• Месо - 600 гр.
• Гъби – 300 гр.
• Лук – 3 глави
• Морков – 3 бр.
• Червено вино - ½ чаена чаша
• Дафинов лист – 4 бр.
• Сол
• Черен пипер
Първо се подготвя тиквата. Най-удобната тиква за целта е тумбестата, защото трябва да я изчистим от семките, да я издълбаем и да я напълним. Лукът се нарязва на полумесци, а месото на хапки. Може да ползвате всякакво месо - свинско, пилешко, телешко. Гъбите измивате и нарязвате на едри парчета.
В дълбок тиган или тенджера сгорещявате малко олио, в което запържваме лука и бъркаме, докато омекне. Следват месото и гъбите, а след 5 мин. и виното, заедно с малко сол. Всичко се оставя да ври, докато виното изври.
Изсипете кебапа в тиквата, като добавяте и дафиновите листа. Сложете тиквата в тава и сипвате 2 чаени чаши вода. Печете пълнената тиква в кебап в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.
3. Кекс с тиква
• Яйца – 4 бр.
• Захар – 1 чаена чаша
• Ванилия – екстракт
• Олио – ½ чаена чаша
• Кисело мляко – 1 чаена чаша
• Сода – 1 чаена лъжица
• Брашно - 1 ½ чаена чаша
• Бакпулвер 1
• Натурално какао – 1 чаена лъжица
• ½ чаена чаша орехи
• ½ чаена чаша пюре от тиква
Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг, а към жълтъците се изсипва захарта и се разбиват с ванилията. Добавят се олиото и киселото мляко, към което предварително е "изгасена" содата. Следва присъединяване на белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Хубаво се разбърква и се добавя какаото. Накрая се прибавят пюрето от тиква и орехите и се разбърква до хомогенна смес.
Сместа се изсипва в кексова форма и се пече 35-40 минути на 180ºС, като се проверява с клечка за готовност.