В Босна и Херцеговина разработват четири вида дронове и специални боеприпаси

В Босна и Херцеговина се разработват четири типа самолети, от които три са дронове - камикадзе и разузнавателни самолети и един е бомбардировач-разузнавателен самолет. Както съобщава порталът "Klix.ba", позовавайки се на анонимен източник, участващ в самия процес на разработка, дрон - камикадзе е безпилотен самолет с по-малки размери, който носи определен тип бойна глава.

„Другите два са разузнавачи камикадзе и са дронове, които са въоръжени, но имат разузнавателно оборудване, така че могат или не могат да служат като камикадзе. Третият тип и четвъртият тип самолет е бомбардировач, който има разузнавателно оборудване, а също така има способността да носи боеприпаси“, каза източникът.

Специфичното е, че не става въпрос за стандартни боеприпаси, те не носят минохвъргачни боеприпаси, а боеприпаси, които са специално разработени за този тип дронове.

„Избягваме да използваме търговски боеприпаси по две причини. Първата е невъзможността да ги получим, а втората причина е елементарната математика, която казва, че са скъпи и не са подходящи за определени цели“, добави източникът.

Той подчертава, че част от инженерите са получили образование извън Босна, но всички са жители на страната и целият аспект на производството ще бъде в Босна и Херцеговина във всички фабрики на специализираната индустрия.

Производството ще зависи от световния пазар, като първоначално ще бъдат произведени няколко екземпляра, докато се намери купувач, а краят на проекта се очаква след пет-шест месеца. Технологията за сглобяване ще бъде възложена на местни компании от специализирани индустрии, които след това ще могат да я пуснат на пазара по свое усмотрение.

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез многократно е твърдял, че специализираната индустрия в работи сериозно върху разработването на дронове. Той каза още, че две държави вече са заявили интерес към покупката им.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от

Този уебсайт използва "бисквитки"