В Русия съдят за държавна измяна балерина, дала 51 долара в подкрепа на украинската армия (ВИДЕО)

В руския град Екатеринбург започна делото срещу руска балерина, обвинена в държавна измяна, защото дарила 51 долара на украинската армия. Както съобщи Daily mail, процесът срещу Ксения Карелин, която е само на 33 г., ще се проведе при закрити врата, както е обичайно в случаите, свързани с държавна измяна.

Съдът в Екатерибург пусна кратко видео на Карелин, седнала на пейка в стъклена клетка. Облечена е с дънки и зелена тениска. Тя се усмихна, докато фоторепортерите я снимаха.
Карелин, който живее в Лос Анджелис и стана гражданин на САЩ през 2021 г., беше арестувана по-рано тази година. Арестът е извършен от Федералната служба за сигурност, докато тя е била на гости при баба си и властите я описват като американски шпионин. Тя беше обвинена, че финансира украинските въоръжени сили и публично подкрепя режима в Киев, тъй като направи дарение от $51,80 на украинските въоръжени сили, докато беше в Съединените щати.

Въпреки оскъдните доказателства, руските прокурори твърдят, че парите са били използвани за финансиране на украинската армия и закупуване на боеприпаси, което може да я изправи пред присъда от 12 до 20 години затвор според драконовските нови закони на Путин. Когато кацна в Екатеринбург, мобилният й телефон беше проверен и тя беше освободена, но властите я извикаха да дойде в полицейското управление още на следващия ден. Тя беше разпитана от служители на ФСБ, съобщи Дмитрий Колезев, журналист от Екатеринбург. Тогава тя беше задържана за 14 дни заради сигнал за нецензурни думи на публично място. След две седмици бе изправена пред по-сериозни обвинения за предполагаема измяна.


Бившата й свекърва Елеонора Среброски каза пред "Ройтерс" през февруари, че Карелина, която работела в спа център в Бевърли Хилс, се е прибрала вкъщи около Нова година, след като приятелят й я изненадал със самолетен билет. Тя уверила приятеля си, че в Русия е в безопасност и че той няма причина да се страхува от нейното пътуване.

Карелина заминава за САЩ през 2012 г. по програма за работа и обучение. Бившият й съпруг казва, че обича забавленията и не се интересува прекалено от политика. Ксения е една от няколкото американски гражданки, които са в развод в Русия. Освен нея зад решетките са още американският журналист Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън. И двамата бяха обвинени в шпионаж.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"