Въпреки мегаскандала "Пуделгейт" - депутатите гласуват Рашков да оглави Комисията за контрол над службите за сигурност

Депутатите ще обсъдят и гласуват проект на решение за избиране на председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Вносители са Николай Денков и Надежда Йорданова от  „Продължаваме промяната-Демократична България“. Те предлагат начело на комисията да застане колегата им и бивш вътрешен министър Бойко Рашков, въпреки че името му бе замесено в редица скандали в последните месеци.

В публичното пространство се появиха прелюбопитни лични снимки на Рашков рамо до рамо с обвинените в организирана престъпна група баща и син Стефан и Марин Димитрови от Хасково. Двамата са обвинени в контрабанда и пране на пари в особено големи размери, заедно с бившата шефка на митниците Петя Банкова. По делото привлечен като обвиняем е и бившият шеф на МВР Живко Коцев, който също лично е познавал Димитрови и е получавал подаръци от тях, сред които ултраскъп часовник за над 50 000 лв. Твърди се, че със скъпи дарове Димитрови подкупвали Коцев и той им осигурявал чадър, за да развиват безпроблемно контрабандната си дейност. След избухването на скандала Рашков не отрече, че Димитрови са идвали в дома му на частни партита. 

"Нямам охрана на входа, нито разследващ полицай пред вратата. В дома ми са влизали много хора. Снимките вероятно се дължат на комплекс за малоценност на Димитров-син, който обича да се фотографира с известни лица, за да се фука, че познава важни клечки в държавата, след което ги разпраща на приятели", обяви неотдавна Рашков по повод скандала, станал печално известен като "Пуделгейт".

На някои от снимките и видеоклиповете ясно се вижда как дребно куче порода пудел разнася пачки с банкноти. Малкото четириного е гушкано както от бившия глав. сек. на МВР Коцев, така и от Бойко Рашков, който по това време е министър на вътрешните работи. 

Предвид всичко това, Бойко Рашков без свян е предложен за началник на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Според приетата програма парламентът ще разгледа на второ гласуване промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, с вносители депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Поправките са насочени към опазване здравето на децата до 18-годишна възраст, като се предвижда забрана за употреба, продажба и предлагане на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"