Варшава обмисля да прехвърли нова партида военна помощ на Украйна, вероятно включваща изтребители МиГ-29

Полският външен министър Радослав Сикорски каза днес, че Варшава обмисля да прехвърли следващата партида военна помощ на Украйна, вероятно включваща изтребители МиГ-29.

„Обмисляме прехвърлянето на друг пакет оборудване, вероятно самолети МИГ-29. Днес те са необходими за защита на полското небе, но може би съюзниците ще ни помогнат с мисията „Еър полисинг“ над Полша, което ще ни позволи да направим тази стъпка", каза Сикорски на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Украйна Андрий Сибих, съобщава Ukrinform.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано подчерта, че Киев много се нуждае от полските МиГ-29, тъй като те са добре оборудвани и с тях Украйна няма да губи време за обучение на пилоти.

По думите му той е повдигнал въпроса в разговори с полския президент Анджей Дуда и премиера Доналд Туск, но засега, както заяви, "няма положително решение".

Туск каза през юли, че Полша няма да може да предаде своите изтребители МиГ на Украйна, докато не получи по-модерни самолети от своите съюзници, които да ги заменят.

Клаузата за прехвърляне на полски МиГ-ове на Украйна беше включена в споразумението за сигурност между Украйна и Полша, подписано на 8 юли във Варшава.

Преди това Полша вече прехвърли десет изтребителя МиГ-29 на Украйна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"