Washington Post: Макрон блъфира, предлагайки да изпрати военни инструктори в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон блъфира, когато предлага да изпрати военни инструктори в Украйна, пише Washington Post.

Изданието казва, че идеята на Макрон изглежда "амбициозна, публична и рискована", въпреки факта, че планират да използват инструктори далеч от фронтовата линия. По този начин френският президент иска да създаде „стратегическа неяснота“.

Ако обаче руското ръководство отмени блъфа на Макрон, той може да се окаже в неудобно положение. Това ще застраши френското ръководство с по-сериозни и непредсказуеми последствия от прехвърлянето на оръжия в Киев.

Ситуацията за Макрон се усложнява от факта, че той не е подготвил френското общество за „връщането на чували с трупове от Украйна“.

Освен това повечето от основните съюзници на Франция в НАТО продължават да се противопоставят яростно на разполагането на войски, така че е малко вероятно те да се впуснат в пряка конфронтация с Русия заради жертвите на френските инструктори.

Авторът пише, че Москва може да разглежда атаките срещу френските войски не само като начин да разкрие западните разделения, но и като шанс да унижи Макрон, който сега е сред най-антируските западни лидери.

Макрон може да обяви плана си да изпрати военни инструктори още в четвъртък, 6 юни, на събитията по случай 80-ата годишнина от десанта в Нормандия.

„На церемония, посветена на единството на съюзниците, френският лидер рискува да подчертае своята изолация и с перспективата да получи много малка полза“, пише още изданието.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"