Welt am Sonntag: НАТО увеличава силите си с 250 000 души заради заплахата от Русия

Поради нарастващата заплаха от Руската федерация НАТО планира да увеличи числеността на войските си с 250 хиляди души, пише Welt am Sonntag, позовавайки се на все още неоповестени планове, получени от германското издание.

Според поверителните документи от Министерството на отбраната на Германия през пролетта на 2024 г. страните от Алианса най-накрая са се споразумели за „минимално необходимите способности“ за защита срещу евентуална руска агресия.

Тези „минимални способности“ са определени от двамата висши военни командири на НАТО, американският генерал Кристофър Каволи и френският адмирал Пиер Вандие. Ако през 2021 г. се смяташе за достатъчно да има 82 бойни бригади за всички страни от НАТО заедно, то в бъдеще трябва да са 131. Така Алиансът ще увеличи броя на бригадите с 49, като всяка от тях ще възлиза на около 5000 войници.

За да се командват тези войски, броят на „бойните корпуси“ в НАТО трябва да бъде увеличен от сегашните 6 на 15, а дивизионните щабове - от 24 на 38.

Необходимо е също така да се увеличи броят на оръжейните системи, по-специално системите за противовъздушна отбрана, далекобойните прецизни оръжия, както и логистичните и транспортни способности. Очаква се броят на наземните противовъздушни установки да нарасне от 293 на 1467, включвайки системи като Patriot, Iris-T-SLM, Skyranger и други за защита от близко разстояние. Броят на хеликоптерите трябва да нарасне от 90 на 104 единици.

Както отбелязва "Велт ам Зонтаг", това са общи изисквания за всички 32 страни-членки на НАТО, които ще бъдат разпределени между тях, в зависимост от "богатството" и населението на съответната държава, според документите от германското министерство на отбраната.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"