WP: Разследването на "Сикрет сървис" доказа скандални пропуски в деня на атентата срещу Тръмп

Според двама високопоставени държавни служители, проведено от "Сикрет сървис" разследване е потвърдило пропуските в сигурността, които са проправили пътя към опита за убийство на Доналд Тръмп, като същевременно разследването е разкрило и нова информация, включително че агентите никога не са наредили на местната полиция да обезопаси покрива на сградата, използвана от стрелеца, пише Washington Post.

Длъжностните лица, които са говорили при условие на анонимност, за да опишат вътрешното разследване, са заявили, че в хода на разследването е установено, че агентите от централата на "Сикрет сървис" и от полевия офис в Питсбърг са имали тревожно небрежна стратегия, за да попречат на потенциалния стрелец да има ясна видимост към кандидата на републиканците за президент на митинга на 13 юли в Бътлър, Паула.

Агентите, осигуряващи сигурността на събитието, са обсъждали възможността за използване на тежко оборудване и знамена, за да създадат визуална преграда между сградата на Agr International и сцената на митинга, са заявили служителите. Но надзорниците, които пристигнали в Бътлър в деня на митинга, установили, че крановете, камионите и знамената не са били разположени по начин, който да блокира видимостта от този покрив.

Томас Матю Крукс успял да се изкачи на върха на сградата и да открие огън по Тръмп, ранявайки го в ухото, ранявайки тежко други двама души и убивайки един зрител, преди да бъде смъртоносно прострелян от снайперист на "Сикрет сървис".

Вътрешната проверка, известна като "разследване за гарантиране на мисията', обикновено се използва за подобряване на практиките в областта на сигурността.

Разследването на Бътлър установява значителни слабости в стандартната комуникационна система на "Сикрет сървис" за събития, на които се появяват политически кандидати. За разлика от надеждната комуникационна система за изяви на президента или вицепрезидента, която се поддържа от американската армия, "Сикрет сървис" използва команден пункт за комуникация при събития, който е отделен от местната полиция, назначена за събитието.

В Бътлър разследването установява, че:

-Радиостанцията на "Сикрет сървис", в която агентите е трябвало да следят потенциалните заплахи и да получават доклади за евентуални проблеми, не е имало възможност да получава сигнали в реално време от местната полиция, която е наблюдавала тълпата и външния периметър.

-Сигналът на местната полиция за подозрителен мъж на митинга преди пристигането на Тръмп не е бил широко разпространен по радиостанцията на "Сикрет сървис". Вместо това местните контраразузнавачи са били инструктирани да изпратят текстово съобщение със снимка на мъжа - който се е държал странно в близост до сградата и е носил далекомер - само на един служител на "Сикрет сървис", което е ограничило информираността на агенцията за мъжа, който се е оказал стрелецът.

-Служителите на "Сикрет сървис" така и не са чули по радиото как местната полиция се опитва да проследи и след това да открие този мъж, след като Тръмп започва да говори .

В доклада се посочва също, че службата за защитни операции на "Сикрет сървис“ бавно е повишила сигурността на Тръмп, когато той е започнал кампанията си, дори след като агенцията е получила разузнавателна информация, която показва, че има заговор на иранската държава за убийство или нападение над политически кандидати.

Изпълняващият длъжността директор на Сикрет сървис Рон Роу свидетелства пред Конгреса на САЩ в края на юли, че е смутен от пропуските в сигурността, за които е научил в Бътлър, и обеща, че вътрешният преглед ще помогне за укрепване на мисията на агенцията занапред.

Заключенията от този преглед могат да бъдат оповестени публично следващата седмица, съобщават държавните служители. В четвъртък (12 септември) Роу е предоставил обобщение на частни брифинги пред сенатската комисия по вътрешна сигурност и разследващата работна група на Камарата на представителите и е заявил пред законодателите, че е наредил редица промени в плановете за сигурност, за да се отстранят тези пропуски, твърди един от служителите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"