За сватба подготвяли фойерверките в склада преди взрива

Мълния, човешка грешка, техническа небрежност и умишлен палеж са сред възможните версии за трагедията

Трескава подготовка около солидна поръчка за сватба е имало вчера следобед извън работно време в склада на "Енигма" в Елин Пелин. Събитието е предвидено да се състои днес и на този етап няма информация дали тържеството е отменено заради трагедията. Предполага се, че загиналият доц. Петър Шишков - отявлен ценител на пиротехниката, заедно с неговата дъщеря и синът на шефа на фирмата са били на място, за да се подготвят качественото изпълнение на поръчката. 

Това са разказали очевидци пред разследващите. Работи се по още няколко версии за взрива. 

Загиналият доц. Петър Шишков, дъщеря му и още няколко души, сред които и 22-годишният син на собственика, след края на работния ден са подготвяли пиротехническите изделия за ангажимента, който от "Енигма" са поели. Това се е случило в помещение извън складовете за съхранение, но в рамките на базата на фирмата - в самия двор.

Човешка небрежност или техническа неизправност е вероятната причина за взрива. По-рано днес експертът по сигурност Милен Иванов отбеляза, че да се правят предположения в момента е рисковано. Въпреки това разследващите не изключват вероятност за кълбовидна мълния, попаднала в склада, човешки фактор, престъпна небрежност или умишлено деяние. 

Междувременно борбата след трагичния инцидент в склад за фойерверки край Елин Пелин продължава на терен от Военновъздушните сили, които са започнали да гасят огъня. В реанимация и в много тежко състояние остава дъщерята на доц. Шишков, която бере душа с над 85% изгаряния.

Хеликоптерът, който е снабден с окачен съд тип „бамбибак“, облива с вода засегнатите участъци. На борда на машината е и координатор от службите за пожарна безопасност.

В 11.10 ч. втори хеликоптер на ВВС – Ми-17, излетя, за да осъществява пожарогасене  в засегнатите от инцидента зони, съобщиха от военното министерство. На място пристигнаха и два автомобила на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията. 

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че са изпратени шест екипа, които са помагали с наблюдението, един от които е снабден с дрон с термокармера, която е насочвала усилията, плюс екипи на терен. Изпратени са били и 11 цистерни с вода на мястото на пожара, за са се подпомага работата по погасяване.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"