Загиналият в Елин Пелин доц. Шишков пътувал чак до Мексико и Япония, за да се наслади на пиротехническо шоу

Загиналият при взривовете в Елин Пелин доц. Петър Шишков е изминавал хиляди километри и е стигал накрай света, само и само да се наслаждава на уникални пиротехнически събития, научи "Труд news". Едно от последните пътешествия на доц. Шишков е в далечно Мексико. Там той е посетил фойерверк шоу, което, по думите му, той ще помни до сетния си дъх. 

Близките на уважавания учен са шок от вестта, че именно той е загубил живота си в складовете за пиротехника край Елин Пелин. Неговата 20-годишна дъщеря бере душа в "Пирогов" с над 85% изгаряния, а лекарите от Клиниката по пластична хирургия не са оптимисти, че тя ще оцелее.

Ето какво разказва за приключението си на 11 000 км от родината си доц. Шишков:

"Драги приятели, бих желал да споделя с Вас малка част от възторга, който преживях на 11000 км от нашата страна, предизвикан от традиционните мексикански пиротехнически кули “Кастильо” и “Морильо”. Поради много причини тези произведения на фойерверъчното изкуство могат да бъдат видени и почувствани само и единствено в тяхната родина Мексико. Изработката на елементите и изграждането на конструкциите са свързани с прецизна, тежка и нископлатена ръчна работа. Твърде скъпо и сложно е те да бъдат изнесени в друга държава, камо ли на друг континент. Това се оказва и една от най-сериозните предпоставки те да бъдат признати за част от световното културно наследство! Само страстта, ината и самоотвержения труд на мексиканските пиротехници успяват да съхранят и поддържат жива тази зрелищна традиция", споделя с близките си ученият.

"През последните 5 години властите и медиите погрешно заклеймяват като еретични фойерверките. Време е да намерим поддръжници сред политиците и журналистите, които да ни помогнат да се преборим с лъжливата пропаганда срещу фойерверките! Време е да запалим отново искрата на обичта към пиротехническото изкуство! Време е да върнем вярата на обществото, че зарята е добро!", размишлява доцентът.

Той е пътувал и до Япония, за да черпи опит от чуждестранните си колеги.

"Чистото изкуство на това, което японците постигат в своите фойерверки, е зашеметяващо. Особено в единични изстрели на голямо-калибрени фойерверки като тези. Необходими са знания, които са били предавани през няколко поколения. Нужно е също адаптиране на нови идеи и принципи, както и върховно умение, за да се постигне такова майсторство в огненото изкуство. Но е възможно! И виждаме как се развива. Отделете малко време, за да го оцените. Изглежда почти като компютърно генерирани клипове, но не е! Това е истинско! Японски “ханаби”, разказва с вдъхновение Шишков.

Доцентът непрекъснато е бил в контакт с представителите на фирма "Енигма", чиито складове се взривиха, по всяка вероятност от човешка грешка. Само преди месец съвместно организирали светлинно шоу на територията на Елин Пелин.

Преди броени минути съболезнования изказаха от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

"Напусна ни доц. д-р Петър Шишков – изключително отдаден и обичан колега и преподавател. консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите. Натрупва професионален опит и развива умения като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи. Работи по изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални взривни работи. Академичното ръководство на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ изказва съболезнования на семейството на доц. д-р Петър Шишков!", написаха с прискърбие от ВУЗ-а.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"