Шоколадът е една от храните, с които хората се утешават, когато се чувстват зле, уморени или тъжни, и т.н. Неговото високо съдържание на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и триптофан са причините за всичките ползи, които шоколадът дава за здравето. Също така какаото повдига настроението и позволява по-лесно да се фокусирате върху дадена задача, тъй като осигурява на мозъка серотонин и ендорфин. А и не на последно място – помага на организма да регулира нивата на кортизола, известен като хормон на стреса.
1. Негърче
Необходими продукти:
• Яйце – 2бр.
• Захар – 1 ½ ч.ч.
• Брашно – 1 ½ ч.ч.
• Кисело мляко – 1 ч.ч.
• Сода – 1 ч.л.
• Олио – ½ ч.ч.
• Какао – 2 с.л.
За глазурата:
• Вода – 3 с.л.
• Захар – 6 с.л.
• Какао – 2 с.л.
• Краве масло – ½ пакет от 125 гр.
Разбийте яйцата със захарта, докато се получи бял, пухкав крем. Добавяте олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили в него содата. Разбъркайте добре и накрая прибавяте брашното. Разбъркайте с шпатула, докато сместа поеме брашното. Готовата смес изсипете в намазнена и набрашнена тава. Печете в предварително загрята фурна до готовност.
За да приготвите глазурата сложете всички продукти в малка касерола и я оставете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят добре всички продукти и захарта да се стопи. Залейте изстиналия сладкиш с готовата глазура, докато е още топла.
2. Шоколадов кейк с глазура
Необходими продукти:
• Брашно – 1 ч.ч.
• Краве масло – 200 гр.
• Захар – 1 ч.ч.
• Яйца – 3 бр.
• Какао – 6 с.л.
• Ванилова есенция – 1 бр.
• Бакпулвер – 1 пакетче
• Тъмен шоколад - 100 гр.
• Млечен шоколад – 100 гр.
За глазурата:
• Тъмен шоколад – 100 гр.
• Сладкарска сметана – 100 мл.
Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и добавете пресятото какао.
В друга купа разбийте мекото масло със захарта до получаването на фин крем. Добавете ваниловата есенцията и яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.
Към получената гладка каша започнете да прибавяте лъжица по лъжица от какаово-брашнената смес. Бъркайте, докато сухите съставки се усвоят изцяло и се получи хубава гъста консистенция.
Накрая включете натрошените два шоколада на едри парченца и изсипете сместа в тавичка върху хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на около 170 градуса за около 50 минути. Можете да се уверите, че кейкът е готов с клечка за зъби – ако остава суха след като боцнете сладкиша, значи е готов. Оставете настрани, докато се охлади. След около 15 минути извадете от формата и махнете хартията, за да не се изпоти.
За глазурата е необходимо да загреете сметаната в касерола и когато загрее, изсипете в нея парченцата шоколад и разбъркайте до хомогенизиране. Изчакайте около 10 мин. да се охлади и залейте кейка.
3. Какаови топчета от бисквити
Необходими продукти:
• Бисквити – 300 гр. (Роден край)
• Орехи – 100 гр.
• Масло – 100 гр.
• Какао – 4 с.л.
• Шоколад – 100 гр.
• Прясно мляко – 150 гр.
• Ванилия – есенция 1 бр.
• Кокосови стърготини – 40 гр.
• Шоколадови пръчици – 40 гр.
Изсипете прясното мляко в касерола и я поставете на котлона. Щом се сгорещи, добавете маслото и какаото и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. След това идва ред на шоколада, начупен на парченца, които трябва напълно да се разтопят. Сместа се разбърква и се оставя леко да се охлади.
Бисквитите се натрошават на много ситно и се прибавят към шоколадовата смес, заедно с орехите и ванилията. Оформете топчета с мокри ръце и ги оваляйте в кокос или шоколадови пръчици. Трябва да се охладят добре в хладилник преди консумация.