Австралия призова гражданите си да напуснат Ливан поради напрежението между Израел и "Хизбула" (ВИДЕО)

Австралия призова своите граждани в Ливан да напуснат незабавно, заявявайки, че съществува реален риск напрежението между Израел и екстремната групировка „Хизбула” да ескалира сериозно, съобщава Reuters.

Подобни предупреждения тази седмица отправиха САЩ и Великобритания.

„Сега е моментът да си тръгнем, ситуацията със сигурността може да се влоши бързо с малко или никакво предизвестие“, каза външният министър Пени Уонг във видео, публикувано в X късно в сряда.

Уонг добави още, че летището в Бейрут може да затвори напълно, ако ситуацията се влоши, потенциално блокирайки хора, които желаят да напуснат за „продължителен период“ и призова австралийците да използват търговски полети, докато работят.

Близкият изток е на ръба от месеци на фона на войната на Израел в Газа, която уби десетки хиляди и предизвика хуманитарна криза.

Около 15 000 австралийци живеят в Ливан, като броят им нараства с хиляди през летните месеци на страната от юни до септември, според уебсайта на Australian Foreign Affairs. Около половин милион австралийци съобщават за ливански произход при преброяването през 2021 г.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"