Автомобилът-реликва в гаража на НСО (СНИМКИ)

Гордостта на Службата за охрана е автомобилът с шест врати - Мерцедес-Бенц 600 Пулман Ландолет

Днес НСО отбелязва 145 години

На 12 септември Националната служба за охрана (НСО) отбелязва своя професионален празник. На днешната дата служителите честват 145 години от създаването на службата.

По този повод от НСО решиха да покажат на гражданите някои от своите автомобили-реликви, които иначе се намират в гаража на Службата за охрана. Тези коли се съхраняват като експонати в добро техническо състояние.

В НИМ от днес до 15 септември всеки, които иска, срещу вход, може да разгледа няколко от автомобилите от миналото, на които са се возили хора от властта.

Сред класиките в жанра, които могат да се видят, е ГАЗ-13 „Чайка“. В автомобила се е возил политическият елит на държавата, както гости и различни делегации. Това е автомобил, произвеждан от 60-те до 80-те години. От него има малко бройки и това го прави уникален. Интересен детайл е, че има автоматична скоростна кутия. Правителственият автомобил е бил част от Службата за охрана преди години.

Посетителите на НИМ могат да видят още едно от най-редките колекционерски возила - ЗИЛ-115, произведен в периода от 1978 г. до 1983 г. в малко на 100 броя.

Автомобилът, който предизвика най-голям интерес сред посетителите, е "Мерцедес-Бенц 600 Пулман Ландолет", който е комбинация от кабриолет и обикновен автомобил. Той се отличава с това, че има... шест врати. В света от него са произведени изключително малко бройки. Мерцедес-ът е с кафяв, кожен салон.

Има отделно отделение за шофьора, със стъклена преграда между него и останалите пътници. Налична е и връзка с микрофон между шофьора и лицето, което той е возил на задната седалка. Така се е осъществявал контактът с водача. Още един любопитен детайл е, че има специално разработени седалки, които се отварят и на тях е сядала охраната, когато е било необходимо да се съпровожда дадено охраняемо лице.

В задната част на автомобила има и сгъваема част, която се отваря автоматично, като кабриолет. Има възможност возещите се лица да се изправят, като за удобство се хванат за специално изработена кожена дръжка. По този начин хората на властта са могли да помахат от автомобила и така да приветстват хората.

Към днешна дата шофьорите в НСО правят различни тренировки на полигон, за да са подготвени при екстремни условия. Едно от занятията е комплексно упражнение, като шофирането при него се извършва между "змейки" от конуси, а също така тренират, в контролирана среда, и т.нар. "оперативни обръщания", които се правят при евентуална заплаха. 

TRUD_VERSION_AMP:21//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"