Авторката на бестселъри Рута Сепетис пристигна в София

Бестселъровата авторка Рута Сепетис („Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“, „Пепел в снега“ и „Трябва да те предам“) пристигна в България и вече успя да посети Американския колеж в София.

Там тя се срещна с възпитаници на училището от различни класове, изнесе кратка вдъхновяваща лекция, в която разказа малко повече за историята на собственото ѝ семейство, решението си да изостави успешната си кариера на музикален продуцент и да се превърне в „пазител на забравените истории“. 

Писателката отговори и на въпроси, свързани с творческия блокаж, ролята на писателя в наши дни, както и за съхранението на родовата памет.

Сепетис, която дълги години работи с текстописеца на Bon Jovi Дезмънд Чайлд, а по-късно продуцира легендарния Стив Вай, признава, че никога не е мислила, че ще пише исторически романи. Въпреки това разказът на собствения ѝ баща – бежанец от Литва – преобръща отношението ѝ към разказването на истории и я връща към света на литературата.

Пред читателския клуб на Американския колеж в София тя сподели, че само разказването на съдбата на един народ през призмата на художествената фикция и пречупването ѝ през живота на конкретен герой може да помогне за взаимното разбиране между нациите.

Гостуването на американската писателка от латвийски произход е един от акцентите на програмата на  X Софийски международен фестивал. Срещата с нея ще се състои на първия ден от Зимен панаир на книгата – 6 декември от 19:00 ч., в Мраморно фоайе на Национален дворец на културата.

 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"