Агенти на ДАНС прибраха шефовете на митницата (обзор)

Обиски “по неотложност” на офиси и жилища в София и Хасково

Докладват утре на прокуратурата открити ли са доказателства за контрабанда и корупция

Уволнила 20 митничари по сигнали от Австрия

Агенти на ДАНС нахлуха в централата на Агенция “Митници” и отведоха за разпити назначената преди 2 месеца шефка Петя Банкова, която е бивша тяхна колежка. Същото се случи и със заместника ѝ Людмил Маринов, който преди един месец напуснал ДАНС, за дойде да работи в екипа ѝ.

Акцията е по неотложност и е свързана с контрабанда, длъжностни престъпления, пране на пари и подкупи. Обискирани са шефските кабинети на Банкова и Маринов, домовете им и офиси в София и Хасково. Иззети са документи, но дали са открити уличаващи доказателства - днес от ДАНС и бившата КПКОНПИ трябва да докладват на прокуратурата.

Цял ден бе разпространява неофициална информация, че операцията е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Н. - Паскал и неговите връзки в митниците.

Банкова е сестра на Стефчо Банков, бивш шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР, който бе уволнен от министерството по времето на Бойко Рашков, работеше в прокуратурата, а съдът го възстанови на работа в МВР. Назначена бе на поста от Асен Василев, малко преди той да обяви, че има намерение да слива НАП и Агенция “Митници”.

“Ако се окаже, че няма доказателства, това е акция за сплашване на г-жа Петя Банкова”, коментира финансовият министър в оставка. Василев припомни, че преди дни по сигнал от австрийското правителство и други служби са уволнени над 20 митничари, в това число и сменени шефовете на смени и на гранични пунктове, през които върви контрабанда. Каза още, че Банкова е осигурила митничари от САЩ на “Капитан Андреево” и в Бургас, а акцията е била в деня, в който е имала среща с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари.

Шефката на Агенция “Митници” Петя Банкова: Напуснах ДАНС, за да не изпълнявам поръчки

“Преди няколко години Пламен Тончев (шефът на ДАНС - б. р.), по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за наказание заради добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС”. Това заяви днес шефката на Агенция “Митници” Петя Банкова, след като излезе с адвокатката си от централата на агенцията и с автомобил на жандармерията бе откарана разпит в Комисията за противодействие на корупцията. Запитана дали вижда случая като политика, доколкото е била назначена преди месец от министъра в оставка Асен Василев, Банкова отговори така: “Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до г-н Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на “Капитан Андреево” има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива. Ето - аз съм първата им жертва - на новото КПКОНПИ, но няма да се предам”.

Балканският път - рай за контрабандистите

Николай Н. - агент „Паскал“, недосегаем като Самоковеца и Доктора

Може да вкара динозаври, ако имаше

Октомври 2023 г. Полицаи откриха склад с 13 млн. нелегални цигари “Марлборо” в столичния квартал “Модерно предградие”. Сайтове писаха, че пратката е на подставени лица на Паскал.

“Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава”, каза днес Петя Банкова. Но мнозина веднага се усъмниха, че думите ѝ са искрени. Ако някой е работил в ДАНС или митниците дори само за месец, щеше да е чувал за Паскал - последният жив контрабанден бос от ранга на Косьо Самоковеца, застрелян през 2003 г. и Иван Тодоров - Доктора, застрелян през 2006 г.

Смята се, че “Паскал” е агентурното име, дадено от “Държавна сигурност” на хасковлията Николай Н. (63 г.), който през 1990 г. продължава да работи “под прикритие” за Националната служба за сигурност (НСС), а после и за ДАНС. Номерът му в началото на 90-те бил да подготви например 15-20 ТИР-а с контрабандни стоки (предимно цигари) в Турция и Гърция, след което да издаде 2-3, които митничари и граничари да заловят и да извикат телевизионните екипи. Докато камерите снимат удара, покрай тях минава цял керван без никакви проверки.

Крилата фраза за Паскал е, че може да вкара през границата и динозаври, ако имаше. Смята се, че той отдавна живее със семейството си с Италия, а за него работят голяма група подставени лица от София, Пловдив и Хасково.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"