Агенция „Митници“ и Великобритания се борят заедно срещу нелегалния трафик

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов и Елизабет Чапман – заместник-посланик на Великобритания в България, подписаха споразумение за дарение на оборудване, предназначено за изпълнение на дейностите на митническите служители по борбата с нелегалния трафик. По-голямата част от оборудването е под формата на специализирани инструменти и ще бъде доставено на служителите в кратки срокове.

„Модерното оборудване, предоставено от Обединеното кралство, е поредно доказателство за тясното взаимодействие между институциите на двете ни държави“, коментира по време на подписването директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов и благодари на заместник-посланик Чапман за подкрепата към работата на митническите служители.

Инициативата е част от сътрудничеството, заложено в Съвместната декларация за засилване на борбата срещу организираната нелегална миграция, подписана през 2023 г.  Декларацията е ясен знак за ангажираността на Обединеното кралство и България за укрепване на сигурността по границите и намаляване на влиянието на организирана престъпност върху двете държави.

Подписаното споразумение за дарение идва след като през юни 2024 г. Агенция „Митници“ бе удостоена със седем индивидуални отличия на генералния директор на Националната агенция по борба с престъпността на Обединеното кралство (NCA). Наградите бяха присъдени заради ефективната работа на митническата администрация по предотвратяване на контрабандата на така наречени „малки лодки“ и оборудване за тях, както и за ефективно противодействие на трафика на недекларирана валута. 

От началото на април 2024 г. досега при проверки на границите на България са задържани или не са допуснати на територията на Европейския съюз 51 „малки“ надуваеми лодки. Такъв тип несигурни и некачествени плавателни съдове се използва за нелегален превоз на мигранти през Ламанша.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"