Агенция "Митници": Изнесеното количество нефтопродукти от руски петрол е под разрешената квота

Изнесеното количество преработени нефтопродукти от руски петрол е под разрешената квота, съобщават от Агенция "Митници".

В съобщение във връзка със засилен интерес от ведомството съобщават, че от 5-и февруари до края на октомври тази година са изнесени малко под 963 килотона от всички видове бензин: "Общата квота за износ на всички видове бензин е в размер на 1 402.4 кт. Количеството, изнесено от 5.02. до 31.10.2023 г. за трети държави е 962.9 kt , т.е. значително под тавана на квотата."

Износът на нефтопродукти за Украйна не подлежи на ограничения, свързани с използването на квоти.

"Що се отнася до съмненията за заобикаляне на санкциите чрез доставки в открито море (които сами по себе си са свободна търговска практика), Агенция "Митници" категорично заявява, че в тези случаи стриктно е прилагано санкционното законодателство и износът е разрешаван само и единствено в рамките на квотите за износ. В случай на доставки в открито море разполагаемостта на съответната квота се намалява с изнесеното количество", допълват от ведомството. 

Агенция „Митници“ е създала стриктна организация по управление на квотите, в това число чрез Публичен регистър за свободните количества. Регистърът е достъпен на интернет страницата на Агенция „Митници“ на адрес https://customs.bg/wps/portal/agency/home/public-registers/customs-public-registers, като движението на квотите се отчита веднага след осъществяването на износа.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"