Агенцията за търговия и развитие на САЩ подписа споразумение за безвъзмездна помощ с българския „Електроенергиен системен оператор“

Днес директорът на Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) Ено Т. Ебонг подписа споразумение за безвъзмездна помощ с българската държавна компания за пренос на електроенергия „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО) за изграждане на нова преносна инфраструктура, която ще улесни интегрирането на нови възобновяеми енергийни източници и ще увеличи капацитета на ЕСО за износ на електроенергия към съседните на България държави, съобщиха от американското посолство в София:

„Това партньорство с ЕСО ще допринесе за амбициите на България по отношение на възобновяемата енергия, климата и икономиката и ще катализира ползите за цяла Европа. Чрез използване на технологиите на САЩ, ангажиментът на USTDA ще помогне за смекчаване на климатичната криза чрез подкрепа на целите на България за декарбонизиране на нейния енергиен сектор и осигуряване на допълнителен капацитет за възобновяеми енергийни ресурси,“ каза директорът на Агенцията за търговия и развитие на САЩ г-жа Ено Ебонг.

Безвъзмездната помощ на USTDA ще финансира предпроектно проучване за оценка на разширяването на преносната мрежа, за да нарасне трансграничният преносен капацитет с 2 000 MW по всяка от границите на България с Гърция, Северна Македония, Румъния и Турция.  Овен повишаването на износния капацитет, проектът ще улесни въвеждането на нови възобновяеми енергийни източници в българската мрежа и ще улесни преноса на електроенергия, без това да се отрази на стабилността ѝ. 

България се стреми да декарбонизира енергийния си сектор чрез постепенното спиране на въглищните електроцентрали и въвеждането на възобновяеми енергийни източници, а добавеният преносен капацитет ще улесни внедряването на възобновяеми енергийни източници преди извеждането от експлоатация на съществуващите въглищни електроцентрали.
„Признателен съм за активната съвместна работа през последните месеци между ЕСО и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, която доведе до днешното подписване на споразумението за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване на енергийния коридор Изток-Запад,“ заяви г-н Ангелин Цачев, Изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор. „Реализацията на проекта е от ключово значение за постигане целите за декарбонизация и увеличаване на трансграничния капацитет на мрежата за пренос на електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници. Срещите, проведени с електропреносните оператори на Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово, Албания и Черна гора, потвърдиха жизнеспособността на проекта.“

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен приветства предпроектното проучване, като каза: „Този ​​проект ще помогне за подобряване на ефективността на системата, ще намали разходите за потребителите и компаниите, ще подпомогне интегрирането на производството и разпределението на възобновяема енергия и ще спомогне за намаляване на въглеродните и други емисии. Това е важна стъпка към по-зелено бъдеще за България и региона.”

Дружествата от САЩ, които се интересуват от подаване на предложения за финансираното от USTDA предпроектно проучване, могат да посетят: www.ustda.gov/work/bid-on-an-overseas-project.

Помощта на USTDA подкрепя приоритетите на администрацията на Байдън-Харис, включително Извънредния план за адаптация и устойчивост (PREPARE) и програмата на USTDA Global Partnership for Climate-Smart Infrastructure. Тя подкрепя и Закона за енергийна сигурност и диверсификация  на Европа, чийто приоритет е помощта за развитие на енергийната инфраструктура в Европа и Евразия.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"