Адвокатите на бунт срещу списък с „доверени кантори“

Ново посегателство на властта над върховенството на правото

Без конкурс комисия от МС и 4 министерства ще определя „активните борци”

Недопустима държавна помощ

Изготвянето на списък с „доверени” на властта адвокатски кантори би било сериозен удар върху свободата и независимостта на адвокатурата, тъй като поставя под съмнение ролята на адвокатурата и нейните органи да бъдат естествена опозиция на действия на всяка една власт. Това обявиха в декларация делегатите на Общото събрание на адвокатите от страната - най-висшият орган на адвокатурата.

„Изразяваме своето притеснение от обявената в медии информация за намерения на Министерски съвет да състави списък с адвокатски кантори, които да дават правни съвети на правителството в определени случаи.

Въпреки че намираме за добра тенденция държавата да използва потенциала на адвокатурата в работата на законодателната и изпълнителната власт, обявената в медиите информация, че е създадена от Министерски съвет комисия, която да извърши подбор на адвокатски кантори, които да бъдат включени в списък на подбрани консултанти на държавата, по същество ограничава потенциала на адвокатурата”, обявиха адвокатите.

Повод за бунта им е решение №96 от 25 февруари на Министерския съвет (МС), с което се създава комисия с представители от МС и министерствата на финансите, регионалното развитие, правосъдието и транспорта, „която да направи подбор на адвокатски кантори, които да предоставят правни съвети при подготовката на производства пред съд и юрисдикции за защита интересите на държавата във връзка с установени злоупотреби и случаи на неправомерно разходване на публични средства, както и да предоставят правни съвети по въпроси, които могат да станат предмет на такива производства”.

„Самият факт, че такъв списък може да се съставя предварително и без оглед на конкретните правни услуги, за които ще се предприема ангажирането на адвокати от държавните органи, ограничава възможността на останалите адвокати и адвокатски кантори, които не фигурират в списъка, да предложат правни услуги с не по-ниско качество и при по-добри конкурентни условия. И това поражда въпрос дали предварителното подбиране на адвокатски кантори, до които да бъде ограничен изборът за бъдещо консултиране на държавата, не представлява недопустима държавна помощ, поставяща в зависимост цялата адвокатура?”, попитаха делегатите от Общото събрание, според които „подобен подход поставя в опасност свободата и независимостта на адвокатурата, а с това и върховенството на правото.”

От правителството обясниха своето решение №96 с това, че досега възлагането на защита на държавния интерес било непрозрачно, а те се опитвали да въведат процедура.

„Много ясно, че ще дават поръчките на свои доверени кантори, то това Петков вече го правеше като служебен министър на икономиката като нае адвокат Лена Бориславова. В списъка ще влязат и колегите, които лежаха по Орлов мост, защото са „активни борци”, коментира пред „Труд” адвокат, който не пожела името му да се цитира, за да не изпадне завинаги от правителствените списъци.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"