Адвокатски хонорари предизвикаха нови драми по оста Радев-Пеевски

Президентът Румен Радев наложи вето на промените

Готов съм да подкрепя колегите, коментира пред “Труд news” адв. Димитър Марковски

Адвокатите готвят протести

Ново напрежение между президентската институция и “Новото начало” в ДПС в лицето на Делян Пеевски.

Ветото върху приетите от Народното събрание изменения в законодателството за адвокатурата, наложено от президента Румен Радев, трябва да бъде преодоляно още на първото заседание на парламента тази седмица, заяви в своя позиция председателят на групата на ДПС.

Предисторията - законът за адвокатурата бе променен на 11 септември, а президентът Радев наложи вето на част от промените. “В закона са приети и положения, които пораждат определени възражения както от гледна точка на тяхното съответствие с правото на ЕС, така и спрямо интересите на правосъдието. Специално с новата уредба на фигурата на особените представители и въвеждането на ограничения при възраженията на страните за прекомерност на адвокатското възнаграждение по Гражданския процесуален кодекс се пораждат определени рискове от забавяне на съдебните дела и препятстване на достъпа до съд”, твърди президентът.

Отговорът от страна на Пеевски не закъсня: “Актът на Радев, с който задължава НС да гласува за трети път промените, които гарантират на българските граждани адекватна адвокатска защита и уреждат правата на адвокатите за свободно договаряне и достойно заплащане на труда им, не е подкрепен от убедителни аргументи”, посочва Пеевски.

Същевременно адвокатската гилдия излезе с остра позиция относно ветото и обяви готовност за протести. С колегите си напълно е съгласен и адв. Димитър Марковски: “Също съм готов за стачни действия. Право на президента е да наложи вето, но няма юридическа обосновка. Основният проблем - изземат се правомощията на съда да определя особения представител и неговото възнаграждение, като основното притеснение на президента е, че нашата гилдия ще определя размера на възнаграждението. Това не е обикновена услуга от общия пазар, а и много често съдът не преразпределя честно възнагражденията на особените представители”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"