Адолф Хитлер - Отново на власт

Всички конспиративни теории, че лидерът на Третия райх - Адолф Хитлер е избягал в Аржентина, преди Германия да капитулира в края на Втората световна война, може и да се окажат верни... с малки забележки. Адолф Хитлер е жив и отново е на власт. Забележките са, че той е чернокож - каква ирония - и управлява не някакъв райх, а в една провинция в бившата германска колония - Намибия.

Адолф Хитлер Уунона бе избран с 85 процента от гласовете за място в регионалния съвет в провинция Ошана, където в трите основни града, все още стоят немски имена на улиците и местностите, а много хора се казват Курт, Александър, Рудолф или Херман.

Адолф Уунона осъзнава, че името му го прави известен в света и категорично заявява във всяко свое интервю, че няма планове за световно господство.

Уунона е политик с дълга кариера, но едва сега се заговори за него - може би поради силата на социалните медии и големия интерес към Африка през последните години. 54-годишният мъж се кандидатира за съветник в избирателния район Омпунджа, като в мажоритарните избори за него гласуваха 1196 гласоподаватели.

Пред немския таблоид Bild, Хитлер казва: “Баща ми ме e кръстил на този човек. Нямам никаква идея, защо е избрал това име. Допускам, че просто е чувал много пъти за Адолф Хитлер, но вероятно не разбираше какво означава името и каква е историята зад него. Като дете ми се струваше съвсем нормално име. Когато пораснах и започнах да уча история, разбрах не просто, че този германец е искал да завладее целия свят, но и е направил непростими престъпления.”

Уунона разказва също, че неговите приятели и съпругата му го наричат простичко - “Адолф!”. Признава, че осъзнава етикета и контекста, които вървят заедно с фамилията Хитлер, но в същото време е глупаво и късно да сменя името си заради историята. Да не говорим за тромавата бюрократична процедура, която няма да му остави сили и здраве. Огромният интерес на световните медии вече притесняват Уунона и той вече отказва да коментира повече името си, като посочва, че този шум около него му пречат да си върши работата. 

Освен това Адолф е възмутен, че дори уважавани световни медии публикуват негови снимки със съименника му Хитлер. Дразни се и от глупавите, според него заглавия като “Адолф Хитлер от Африка”. В интерес на истината заглавието е вярно, но без контекста.

Още по-голяма ирония в тази абсурдна история е, че Хитлер е активист срещу апартейда в Намибия. Той е член на партията SWAPO.

Народната организация на Югозападна Африка (SWAPO), която на немски звучи Sudwestafrikanische Volksorganisation, е политическа партия и бивше движение за независимост в Намибия от Южна Африка. Тя е управляващата партия в Намибия, откакто страната получи независимост през 1990 г. Партията продължава да бъде доминирана по брой и влияние от етническата група Овамбо.

Областта, в която живее Хитлер, се нарича Ошана - един от тринадесетте региона на Намибия.

Административен център е град Ошакати. Площта на региона е 5290 km2. Населението наброява едва 161 977 души. Името ошана означава кладенец и описва тази земя. Тя представлява плитка, сезоннонаводнявана депресия, която се е обособила в специфична агро екологична система. Комуникациите в региона силно се затрудняват през дъждовния сезон. Рибата, която се развъжда в Ошана е важен източник на протеин за местното население.

Ясно е, че информацията, че Адолф Хитлер е чернокож, борец срещу расовата сегрегация, е сензация сама по себе си, но след няколкото статии и репортажа, този Хитлер ще бъде забравен до следващите избори, а онзи Хитлер не бива да бъде забравян никога, за да не се връща на власт, но не като майтап, а като философия, същина и действия.

 

Хитлер не е нов в политиката

Адолф Уунона не е никак нов в политиката, тъй като е бил регионален съветник от няколко мандата и е правил доста за своя избирателен район. Дори самият факт, че е от управляващата от десетилетия партия, не поставя под съмнения и следващите му мандати. През цялата си кампания той се хвалеше, че убедил циментова компания да инвестира повече от един милион долара, като е изпратила служители в Германия за обучение, предлагала е стажове и работни места. Той е регионален съветник от най-малко 15 години, показват намибийските предизборни архиви.

Басит Махмуд, Нюзуик

 

Адолф не заслужава такова отношение

Адолф не заслужава цялото това гнусно отношение на световните медии. Това да слагат неговата снимка, снимка на един достоен човек, редом до тази на най-свирепия диктатор в човешката история е несправедливо. Той е добър приятел, добър съпруг, добър баща и върши много за нашата общност. Целият му бекграунд доказва, че хората трябва да го уважават. Надявам се този цирк да отмине и да живеем нормално.

Арам Мартин, приятел и съпартиец

 

Странно съвпадение

Не е чудно, че целият свят се е фокусирал върху името на този африкански политик. Той е съветник в малка провинция, далеч в провинцията на Намибия, но името му е нещо, което веднага кара медиите да обърнат прожекторите към него. Адолф Хитлер е име, което не може и не бива да бъде забравяно, защото с него е свързана една от най-големите трагедии на нашата цивилизация. Има и ирония в това Хитлер да е борец за равенство между расите. Наистина.

Джо Шарман, The Times of India

Райхът в Африка

Интересен е начинът, по който Германия попада в Намибия. През 1883 година немският търговец Адолф Людериц (пак Адолф!!!)купува земята от вожда на местното племе от района на Ангра Пекуеня. Поради страх от превземането на закупената от него земя от страна на Великобритания, на 24 април 1884 година предава земята си под контрола на Германската империя. Между 1884 и 1915 г. Намибия е част от германска територия, наречена Германска Югозападна Африка. Със своите 835 000 квадратни километра колонията е била един път и половина по-голяма от цялата германска империя. Завоевателите убиват хиляди по време на бунта от 1904-08 г., като жертвите са сред племената Нама, Хереро и Сан, в кампания, която някои историци наричат “Забравеният геноцид”. По-рано тази година Намибия отказа оферта от Германия за репарации на стойност 10 млн. евро, заявявайки, че ще продължи да преговаря за “преработена оферта”. След Първата световна война Намибия попада под контрола на Южна Африка и придобива независимост през 1990 г. Но все още има много градове с немско име и малка немскоезична общност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"