АЕЦ и ТЕЦ ни спасяват с тока

Явор Куюмджиев пред “Труд news”: В рекордните жеги ефективността на соларните панели пада с 10-15 процента

В четвъртък ЕСО очаква рекордно потребление на електрическа енергия

Средната цена на БНЕБ е 444,04 лв./MWh

Екстремно високите температури увеличиха консумацията на електроенергия у нас, а данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че в обедните часове над 50 процента от произведения ток идва от АЕЦ и ТЕЦ.

“Соларните панели работят оптимално при по-ниски температури между 15 и 30 градуса, но когато температурата стигне 40 градуса ефективността им пада с 10-15 процента. Така 1 мегават не е 1 мегават, а със съответното количество по-малко и това е физика, а не дали някой го иска или не - това е фотосинтезата, защото соларните панели работят на принципа на фотосинтезата”, обясни пред “Труд news” енергийният експерт Явор Куюмджиев и допълни, че в същото време при липсата на вятър и ветрогенераторите не работят.

По думите му при високи температури, каквито в момента регистрират в цялата страна, без атомна енергетика и нови мощности България не може да стабилизира производството на електроенергия. “Ако и когато ТЕЦ-овете ги извадят от системата, ще имаме огромен проблем, въпреки наличието на много фотоволтаици”, посочи още Куюмджиев.

Енергийният експерт предупреди, че фючърсите в началото на 2024 година за третото тримесечие са били около 80 евро за мегаватчас, но средната цена за юни е била 125 евро за мегаватчас. “Разликата е близо 40 процента. Потвърждава се тезата, че летните пикове вече започват да се изравняват със зимните и дори да ги надвишават”, каза още Явор Куюмджиев.

Този четвъртък от ЕСО очакват да се постави нов рекорд в потреблението на електроенергия у нас заради тропическите жеги от порядъка на 5300 мегавата. “Това е абсолютен рекорд за България за летни месеци, по-високи стойности сме имали само през зими с големи студове и цената отново ще е висока”, прогнозира Куюмджиев.

Справка в Българската независима енергийна борса (БНЕБ) показва, че при сделките “Ден напред” във вторник цената за сряда  стигна до средно 444,04 лева за мегаватчас без ДДС, а изтъргуваното количество електроенергия - 88 936,70 мегаватчаса.
Само преди седмица, за миналата сряда - 10 юли, в БНЕБ средната цена беше 231,81 лева за мегаватчас, а търгуваната електроенергия в “Ден напред” 81 890,10 мегаватчаса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"