„Аз вярвам и помагам“ дари апаратура за детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“

Благотворителната кампанията за събиране на капачки и стотинки ще помага и на други региони

Нова апаратура за близо 150 000 лв. получи отделението по детска хирургия във варненската спешна МБАЛ “Св. Анна“ от сдружение „Аз вярвам и помагам“. От 2016 г. то организира кампании за предаване на пластмасови капачки, а вече и на стотинки, като приходите до лев отиват за закупуване на оборудване за здравните заведения в града. Дарението включва операционни лампи и маси, електронож, инфузионни помпи и хирургически инструменти от най-висок клас, доставени с отстъпка от 4 компании партньори на благородната кауза.  

С новите придобивки и по дизайн на екипа на отделението едната му операционна е напълно преобразена. Освен модерната апаратура на тавана греят красиви рисунки с морски обитатели, които помагат на малките пациенти да преодолеят стреса от предстоящата операция. Годишно това се налага на 500-600 деца от цяла Североизточна България и дори от чужбина. Благодарност за жеста на добра воля, полезен за здравното заведение, града и цялото общество отправи към дарителите изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров, а началникът на отделението д-р Румен Христов окачестви работата на сдружението като възрожденска дейност.

„С помощта на хиляди хора, подкрепящи кампаниите за събиране на капачки и стотинки и индивидуални дарители от началото на годината са набрани близо 650 000 лв., а до края й амбицията ни е сумата да достигне до 1 млн. лв. Със средствата ще подкрепим национална кауза за закупуване на мобилни пунктове за кръводаряване в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Плевен“, каза основателят на сдружението „Аз вярвам“ Владислав Николов. Той припомни, че първият у нас такъв пункт работи във Варненско. С дарения преди година Спешна помощ се сдоби и с първата в морската столица детска линейка с кувьоз. С нея до момента медиците са оказали помощ на над 3000 деца. От 2 г. в инициативата участват и производители на различни продукти с бранда „с кауза“, чрез които се събират десетки хиляди левове месечно.

„Води ни обща цел – да помагаме“, каза Николов, който заради мащабната благотворителна безкористна дейност на сдружението е номиниран за Почетен гражданин на Варна.

 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"