„Аз съм София“ - градският фестивал на изкуствата и емоциите

17 - 23 септември 2024, пространството пред НДК и Кино „Кабана”

Фондация „Аз съм София“ с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития и многобройни съмишленици, организират най-новия и най-голям градски столичен фестивал „Аз съм София“, част от програмата „София празнува 17-ти септември“ с вход свободен.

Събитието се обединява около ценностите мъдрост, вяра, надежда и любов, като основополагащи принципи на човешкото поведение и морални убеждения, които да съпътстват живота и развитието на град София. Към главните участници в събитията, освен безспорно познатите и обичани изпълнители се присъединяват непознати и чаровни лица и многобройни именници, които празнуват.

Фестивалът „Аз съм София“ ще поднесе разнообразие от дейности, превръщайки пространството пред НДК в открита сцена за хора от всички възрасти и с разностранни интереси. Посетителите ще се потопят в улични изкуства, музикални поп изпълнения, класически и детски концерти, стари градски песни, както и големия купон – музикална битка на известните Акага и Обичайните заподозрени. Творчеството на улични музиканти, скейтъри, писатели, бийтбоксъри, брейк денс, образователни и вкусни събития за деца, ще присъстват през всички дни. Ще се представят танцови формации и спектакли, литературни четения и маршрути, филми на открито, арт базари, улично изкуство и забавления за тийнейджъри, гастрономически зони.

Представяме само част от събитията и участниците, а цялата програма ще видите на https://iamsofia.bg/

Започваме на 17-ти с Игрите на града, увлекателни градски игри на открито, където историческите факти оживяват, а от 18-ти ще се случват многобройните събития пред НДК. На голям екран в дните на фестивала ще се представя селекция на филми за град София от архива на БНТ. Мозайки с Джеки, Джони и Чарли и филма на Николай Василев “Седем пътя към
София”.

През всички фестивални дни ще има гастрономическа зона, обособена около фонтаните с подкрепата на Хранкооп и фермерски пазари Банкя. „Юпитер 7”, група от талантливи млади музиканти, ще се представи на голяма сцена. В Кино „Кабана” ще ви очакват срещи с писатели за книги с литературни четения, на Мартин Колев - за фентъзи тетралогията „Софийски магьосници“. На 20 септември ще бъде представена Антологията „София – златото на думите” чрез рецитал от поети от Съюза на българските писатели, съчетано с изпълнения на стари градски песни. Бохемска София ще се представи с книгите на Виктор Топалов. „Лига на разказвачите” и „писателибезкниги” ще се представят на голяма сцена.

На детската площадка зад кино „Кабана” ще се провеждат събития за деца. Концерт на група „X-Ray - Децата на
града” ще се представят на голяма сцена. В НМА любителите на класиката ще могат да чуят клавирния рецитал на световноизвестната пианистка от Армения София Меликян с изключителна програма. Брейк батъл, демонстрация на брейк танци на деца и младежи от различни възрасти. Празник на децата и кучетата на София, демонстрации по бадминтон с Българска федерация и още много преживявания за всеки.

Всички дейности ще създадат истински многообразно и вълнуващо преживяване за жители и гости на града, превръщайки пространството пред НДК в културен градски център. Началото на фестивалната инициатива започна с флашмоб и нов аранжимент на известната песен от 1968 г. на Емил Димитров „Ела в София“. На стадион Юнак се събраха „Акага” и Стефан Вълдобрев, с китаристи ентусиасти от всякаква възраст, за да възродят една песен символ и да поканят публиката на най-новия градски фестивал.

Събитията ще присъстват и в радиоефира на БНР, благодарение на изнесеното студио на Програма София. Част от събитието е видео поредицата „Многоликата София“

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"